По повод новия етап в борбата с корупцията си спомних безсмъртния роман на великия Иван Вазов "Под игото". Великите затова са велики, защото и в най-трагичните моменти могат да намерят нещо предизвикателно сатирично. Това написа депутатът от БСП Таско Ерменков във Фейсбук относно вчерашната санкция на САЩ, наложена на съдия от Спецсъда заради корупция.

По негови думи господството на корупцията за обикновения човек е равносилно на робство. Подчертавайки, че не желае да принизява подвига на Априлци от 1876 г., той цитира части от сцената с изпитанието на черешовото топче от "Под игото", а именно:

Надеждата:

"... Детинска радост и възторг неописуем вълнуваше всички. Някои плачеха...

- Слушайте как ще зареве балканският лев, момчета... Гласът му ще разтрепери трона на султана и ще обади на цял свят, че Стара планина е свободна!... - казваше началникът на злидолската стража.

- Тоя гръм ще разбуди и другите наши братя в Стремската долина и ще им науми длъжността: те ще грабнат оръжие и ще се опълчат против общия душман! - каза друг.

- Оттука ние заповядваме на цялата долина... нека само се покажат тираните: на матруша ще ги направим!

- Ни един няма да оставим, майка им стара!.."

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия Андон Миталов е първото санкционирано лице за корупция

И резултатът:

"...Някой си, на смях или наистина, каза, че той бил вземал тоя шум за шум, излязъл из нецензурния канал на Ивана Боримечката..."

Всички прилики с днешната сценка на борба с корупцията в международен план са случайни, подчертава Ерменков.

Припомняме, вчера стана ясно, че съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд е уличеният в корупция и санкциониран от САЩ. Той е съдията, пуснал обвинения от прокуратурата в шпионаж лидер на "Русофили" Николай Малинов да замине на посещение в Русия, където да получи ордена си от руския президент Владимир Путин.

Главният прокурор - тогава Сотир Цацаров, още тогава отправи сигнал до Инспектората към ВСС и административния ръководител на Спецсъда във връзка с делото и по отношение на въпросния съдия.

Малко след като бе съобщено името на съдия Андон Миталов за забрана да пътува до САЩ, от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев съветва медиите да потърсят информация по случая от председателя на ВКС Лозан Панов.

Днес стана ясно, че председателят на Върховния касационен съд е изпратил писма с искане за повече информация по повод наложената санкция от страна на държавния секретар на САЩ на съдията Андон Миталов и семейството му. Писмата на Панов са до главния прокурор, ИВСС и КПКОНПИ.

Малинов: Америка раздава правосъдие, Русия - ордени
Обновена

Малинов: Америка раздава правосъдие, Русия - ордени

Не става въпрос за мен, ударът е не върху мен, а върху България