Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия. Това заяви главният прокурор Иван Гешев след среща с български евродепутати в Брюксел.

Запитан дали ще арестува Делян Пеевски, ако се окаже, че той е високопоставеното лице, за което се очаква САЩ да обявят, че няма да бъде допускано в страната, Гешев отговори:

"Депутатът Пеевски и всеки друг депутат, министър, виждате, че има в ареста олигарси, които се крият в ОАЕ и Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава с помощта на сръбската държава. Ние не се притесняваме да разследваме никого".

Гешев се жалва на ЕС, че Сърбия не ни връща Цветан Василев

Гешев се жалва на ЕС, че Сърбия не ни връща Цветан Василев

Главният прокурор е изпратил писмо и до Висшия съд в Белград

Относно изпратеното писмо до ЕК и ЕП за Цветан Василев, който от години се крие в Сърбия, обвинител номер едно заяви, че са уведомили европейските институции, че има индикации, че сръбската държава не изпълнява международни споразумения.

Той отсече, че не е дипломат нито политик в отговор на въпрос дали обвързва преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС.

По негови думи дадената информация е юридическа, а политическите изводи трябва да ги направят съответните политици и дипломати.