Главният прокурор Иван Гешев сезира Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на Цветан Василев.

"Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цветан Василев, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок", посочва се в писмото на главния прокурор.

Той напомня, че вече са изтекли почти 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадицията на Василев.

Писмото на Гешев е с копие до председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с оглед бъдещата преценка за готовността на Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури.

Цветан Василев иска да бъде разпитан по делото за КТБ

Цветан Василев иска да бъде разпитан по делото за КТБ

Според него, основният свидетел на обвинението не дава точни обяснения

Главният прокурор припомня, че относно процедурите за предаване на издирвани за престъпления съгласно Европейски заповеди за арест се прилагат сроковете до 90 дни, които са несравнимо по-кратки за произнасяне на окончателни съдебни решения за предаване или отказ от предаване на издирвани лица спрямо тези по конкретния случай.

Обвинител номер едно изпрати писмо и до Висшия съд в Белград, Сърбия, в което информира, че молбите на България от 2014 г. за екстрадицията на Цветан Василев продължават да са валидни.

"Изразяваме недоумение от забавянето на Вашето решение с близо 5 години и 6 месеца от изпращане на първоначалната ни молба за екстрадиция на българския гражданин Цветан Василев и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба", посочва се в писмото.

Цветан Василев се сдоби с призовка и обвинителен акт

Цветан Василев се сдоби с призовка и обвинителен акт

Сръбските власти връчили на Василев призовка и 11-те хиляди страници обвинение

Гешев съобщава, че подобно забавяне в получаването на отговор от замолена страна е безпрецедентен случай в практиката като молеща страна в историята на приложението на правния механизъм на Европейската конвенция за екстрадиция, след като своевременно е била изпращана и всяка искана допълнителна информация.

Той напомня на Висшия съд в Белград, че наказателното производство срещу Цветан Василев за присвояването на пари от КТБ е без аналог в историята на българското правораздаване и има огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни.

Припомняме, делото за фалита на КТБ тръгна по същество на 9 май 2018 г. Тогава Апелативният наказателен съд прие решението на Спецсъда, че няма основания процесът да бъде прекратен и върнат на прокуратурата.

На 14 февруари стана ясно, че Цветан Василев е получил в Сърбия шестте призовки, изпратени му чрез властите. Защитата на Василев беше на мнение, че банкерът е нередовно призован.

На 13 декември 2017 г. делото не тръгна заради неполучаване на отговор на съдебната поръчка до Сърбия за Цветан Василев. В началото на заседанието тогава стана ясно, че призовката на Цветан Василев е върната от посочения адрес, като по сведение на домоуправителя подсъдимият не е бил забелязван във входа от 4 години.

Фалстарт на мегаделото КТБ

Фалстарт на мегаделото КТБ

Цветан Василев е издирван през мобилни оператори, ГДИН, НСлС, СДВР