Специализираният наказателен съд не даде ход на разпоредителното заседание по мегаделото КТБ.

Делото не тръгна заради неполучаване на отговор на съдебната поръчка до Сърбия за Цветан Василев. Василев е нередовно призован, защото не са му връчени призовката и обвинителният акт.

Делото за КТБ разпределено публично на нов съдия

Делото за КТБ разпределено публично на нов съдия

Търговско дело, станало известно като "делото за 102 милиона" е дадено на съдия докладчик Мадлена Желева

Делото не тръгна и заради един от подсъдимите, който се яви без адвокат, тъй като защитникът му е починал. Още един от подсъдимите е с нов защитник, който пък още не се е запознал с материалите по делото.

В началото на заседанието стана ясно, че призовката на Цветан Василев е върната от посочения адрес, като по сведение на домоуправителя подсъдимият не е бил забелязван във входа от 4 г.
Адресът на Василев е издирван и чрез трите мобилни оператора, като те са питани дали Василев е ползвател на телефонни номера и какъв адрес е посочил. Операторите са отговорили, че той не е техен клиент.

Христо Иванов предупреждава, че случаят "КТБ" и сега е възможен

Христо Иванов предупреждава, че случаят "КТБ" и сега е възможен

Дали българското правителство иска връщането на Цветан Василев, пита бившият министър

Искана е справка и от НОИ, но все още няма отговор на нея. Изпратено е и искане за справка от Гранична полиция кога лицето е напуснало страната и има ли данни за преминаване през КПП за 01.01.2007-20.11.2017. Регистрирано е едно влизане у нас през летището юни 2014 г.

"Моделът КТБ" е огледало на прехода убедена Нинова

"Моделът КТБ" е огледало на прехода убедена Нинова

С четене на закони корупция не се бори, отговарят от БСП на Цацаров

ГДИН също са питани дали лицето не се намира в някой от затворите да изтърпява наказание, като отговорът оттам е, че такова лице не търпи наказание. Искана е и справка от НСлС да не би лицето да се намира в ареста. Искано е и да се отговори какъв е резултатът от общодържавното издирване на лицето, като от СДВР отговаря, че е обявен за издирване от 2014 г и издирването продължава.

Изпратена е и покана през министерство на правосъдието до Сърбия за връчване на призовка и обвинителен акт на Василев, отговор няма.

КТБ - най-голямата финансова измама в историята на България

КТБ - най-голямата финансова измама в историята на България

КТБ е пирамида и личен портфейл на Цветан Василев, отсече Иван Гешев

Прокуратурата поиска да не се дава ход на разпоредителните заседание, заради нередовното призоваване на Цветан Василев. Защитниците на 18-те подсъдими също поискаха да не се дава ход на разпоредителното заседание заради нередовното призоваване на Василев и заради липсата на защитник на един от подсъдимите.

Прокуратурата поиска призовката и обвинителният акт на Василев да бъдат връчени на адвокатите му, но те категорично възразиха с аргумента, че не са упълномощени за това.

Единият от адвокатите на Василев поиска на всяко заседание по делото да се прави звукозапис, на което прокуратурата възрази, а съдът не уважи искането на защитниците на Василев.

Лазар Карадалиев, адвокат на Цветан Василев, заяви след заседанието, че процесът ще протече трудно поне докато Василев е в Сърбия, а кога ще присъства на делото, зависело от сръбските власти.

По думите му Василев трябва лично да си получи книжата по делото, а задочната процедура се активира, когато категорично се установи, че не може да бъде открит никъде. Той уточни, че само сръбските адвокати знаят кога ще бъде екстрадиран.

Иван Гешев - един от прокурорите по делото, заяви, че делото ще го има и прокуратурата има интерес, то да тръгне. Той заяви, че доказателствата, с които разполагат, ще дадат отговорите на въпросите, които се задават в обществото.

На въпроса защо Делян Пеевски не е в залата, Гешев заяви: "Освен г-н Пеевски, липсват още много лица - и Обама, и Путин, ако искате и Тръмп. За г-н Пеевски няма доказателства към този момент в този предмет на разследване, че е извършил престъпление. Затова го няма в обвинителния акт."

Гешев уточни, че прокуратурата си е свършила работа, защото Василев е редовно призован от сръбските власти за явяване пред Прокуратурата за досъдебното производство. Съдът сега ще трябва да повтори същото.

Ако Василев реши да се яви пред българския съд, просто трябва да даде съгласието си за екстрадиране, категоричен беше Гешев. Той не вижда пречки Василев да се яви пред съда, както другите обвиняеми по делото.

Прокурор Начева информира, че има граждански искове от синдиците за 4,400 млрд.лв.

Следващото заседание е за предварително насрочената дата 23 януари 2018 г.

Припомняме, обвинителният акт по делото за фалита на КТБ е над 210 000 страници и беше внесен от Специализираната прокуратура на 20 юли тази година. По делото са обвинени 18 лица.

Адвокатът на Цветан Василев поиска Борисов да бъде разпитан

Адвокатът на Цветан Василев поиска Борисов да бъде разпитан

Каракачанов също е бил разпитван по делото

Свидетелите по делото са повече от 400. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица, а събраният доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

Освен за участие в организирана престъпна група, обвиняемите ще отговарят пред съда за източване на банката с над 2,7 млрд. лв.

Румен Радев пусна и втората стенограма КТБ

Румен Радев пусна и втората стенограма КТБ

На 9 юни, петък, надвечер бе разсекретена и първата стенограма

Основен обвиняем е бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, тъй обаче от момента на поставянето на банката под особен надзор не се намира в България. Последното му местонахождение е Сърбия.

При кабинета "Борисов 1" КТБ се превърна в пирамида, убеден ковчежникът на Орешарски

При кабинета "Борисов 1" КТБ се превърна в пирамида, убеден ковчежникът на Орешарски

Цветан Василев обаче бил виновният за фалита

Срещу него са повдигнати обвинения за общо 76 деяния.

Сред обвинените е и бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев, на когото са повдигнати обвинения за длъжностно престъпление.