Проблемът във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) е заложен в периода между 2009 и 2013 година, когато тя категорично е променила поведението си на нормална банка и започва да се държи като пирамида.

Това коментира бившият министър на финансите Петър Чобанов, който беше начело на финансовото министерство, когато КТБ се срути през лятото на 2014 г.

Припомняме, че министър-председател в периода, очертан от Чобанов, беше Бойко Борисов, като ГЕРБ управляваха самостоятелно. 

Чобанов уточни, че с депозитите на гражданите се е извършвало т. нар. от управителя на КТБ Цветан Василев инвестиционно банкиране, което е категорично отречена лоша практика.  

По думите му, причината за фалита на КТБ е, че огромна част от кредитите са били необезпечени.

Попитан защо никой не иска да разбере кой е откраднал около 4 млрд. лева от банката, той отговори, че който е предизвикал този капиталов недостиг е откраднал парите, намеквайки за управителя ѝ Цветан Василев. "Да видим какво ще каже съда", допълни той.

Бившият финансов министър увери, че около времето на поставянето на КТБ под специален надзор през юни 2014 г. не е било решавано от ръководството на държавата тя да се фалира. На срещата за банковата система при тогавашния президент Росен Плевнелиев, чиято стенограма беше разсекретена от настоящия президент Румен Радев в петък вечерта, се е обсъждало какво да се прави, за да се спаси банковата система и самата КТБ, посочи още Чобанов. 

По думите му в сутрешния блок на Нова телевизия, от стенограмата ставала ясна политическата среда, в която са се взимали решенията тогава.

Румен Радев публикува стенограмата за КТБ
Обновена

Румен Радев публикува стенограмата за КТБ

Това ще е тест дали заслужаваме прозрачност, ядоса се Радев

"Ситуацията е изострена, а политическата емоция взима връх. 15 пъти се иска моята оставка", изтъкна Чобанов.

Той не си е подал оставката тогава, защото нямало да има кой да свърши практическата работа, а тя не е била лесна. "За шест часа получихме разрешение от Европейската комисия за държавна помощ за цялата банкова система", аргументира се бившият финансов министър.

Според Петър Чобанов, който беше избран за депутат от ДПС през 2013 г., от партията му били предложили да се спаси банката, но в парламента е нямало политическо съгласие това да се направи.

ЕС дава много повече и на държавите, и на хората, убеден Станишев

ЕС дава много повече и на държавите, и на хората, убеден Станишев

Българя е изпълнила всички критерии за членство в Шенген, категоричен той

"Тогава се опитахме да отделим добрата част от банката, но нямаше политическо съгласие. Ние искахме една част от банката да продължи да функционира. Жизненото и виталното трябваше да продължи да съществува", категоричен е Чобанов.