България трябва да се стреми да бъде в ядрото на интеграционните процеси на ЕС. Да участва във формулирането на ясни цели на обединена Европа, за да не се окаже в периферията ѝ и да може да защити националния си интерес. Това заяви пред БНР президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Според него тези теми са били във фокуса на организирания от социалистите дискусионен форум с участието на министър-председателя Бойко Борисов, председателя на БСП Корнелия Нинова, бившия премиер Симеон Сакскобургготски и много други политически лидери.

Европа е политически съюз, а не пазар, предупреди Станишев

Европа е политически съюз, а не пазар, предупреди Станишев

Солидарността е двупосочна улица и България трябва да има свой принос

Резултатите от редица избори в Европа са показали, че нито Льо Пен, нито крайните националисти са спечелили и че антиевропейският популизъм "има своя таван". Станишев изрази убедеността си, че ЕС дава много повече и на държавите-членки, и на отделните хора и подчерта, че никой във Великобритания не трябва да си прави илюзии, че могат да се постигнат индивидуални сделки с отделни държави-членки. ЕС има единен мандат за преговорите с Обединеното кралство и той ще трябва да бъде реализиран и по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Станишев подчерта, че по отношение на членството в Еврозоната трябва да сме подготвени както икономически, така и по отношение на социалната политика, като сред приоритетите на страната трябва да бъде повишаването на доходите и жизнения стандарт на българите, тъй като е неприемливо в основата на конкурентоспособността да стои предимно ниското заплащане на труда.

Лидерът на европейските социалисти бе категоричен, че Българя е изпълнила всички критерии за членство в Шенген и определи неприемането на страната в зоната като несправедливо и скандално.

Относно изборите във Великобритания, Станишев отбеляза, че Тереза Мей не получава мандат за т. нар. "твърд Брекзит" и по този начин на консерваторите е бил даден ясен знак, че британците искат да се запазят тесни връзки с ЕС.

Станишев припомни, че лейбъристите и техният лидер Джереми Корбин още преди последната изборна кампания са настоявали да се защитят интересите на европейските граждани във Великобритания, където живеят и работят и стотици хиляди българи.

Във връзка с оповестеното съдържание на стенограмата за КТБ Станишев заяви, че тя показва, че представителите на социалистическата партия са имали ясна цел - всички държавни институции да застанат с единна позиция в подкрепа на стабилността на банковата система, включително с необходимия финансов ресурс.

Припомняме, след телевизионно интервю президентът Румен Радев публикува на страницата на своята администрация стенограма от консултативната среща за ситуацията в КТБ при президента на Република България Росен Плевнелиев с лидерите на парламентарно представените политически партии в 42-то Народно събрание и част от министрите в тогавашното правителство. Срещата е проведена в сградата на президентската администрация на "Дондуков" 2 на 29 юни 2014 г.

Румен Радев публикува стенограмата за КТБ
Обновена

Румен Радев публикува стенограмата за КТБ

Това ще е тест дали заслужаваме прозрачност, ядоса се Радев

Лидерът на европейските социалисти отбеляза, че ако през 1996 г. БСП не е успяла да съхрани финансовата стабилност на страната, при кризата с КТБ партията е взела своеобразен реванш, като е предотвратила рухването на банковата система.

Бившият лидер на БСП сподели оценката си, че през този период е имало изкуствено политическо разклащане на финансовите институции. Според него несигурността, подклаждана от атаки и към други банки, както и от абсолютно безотговорни изказвания на политици, е щяла да има огромни необратими последици.

Обявяването на банкова ваканция, каквито призиви са се чували, е могло да доведе до срив на цялата банкова система, в следствие на който е можело да се стигне и до икономически колапс, стопяване на спестяванията на хората и настъпване на хаос в страната.
Според Станишев през лятото на 2014 г. от БСП категорично отхвърлят варианта за банкова ваканция и получават подкрепа за тази си позиция от представителите на търговските банки.