За мен е важно да имаме няколко ясни принципа и до края на годината да имаме разработена цялостна визия, която да бъде национално консилидираща позиция. 
Това коментира Сергей Станишев, лидер на европейските социалисти,  пред журналисти преди началото на дискусията "Европа отново на път".

Станишев бе категоричен, че България трябва да се стреми да бъде в ядрото на евроинтеграционните процеси. "Това означава ясна, активна политика за членство в Шенген час по-скоро, защото това е едно от ядрата на ЕС. Второ, това означава да имаме много ясна стратегия за присъединяване към еврозоната", коментира Станишев. Той бе категоричен, че тук не става въпрос само за формалните критерии, а за обективните критерии за реална конвергенция.

Президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев коментира в словото си, че в днешното събитие вижда знак към българските граждани, че когато става въпрос за национален интерес, политиците могат да се обединяват. По мнението му, живеем в тектонични времена. Ежедневно се сблъскваме с тероризъм и несигурност. Хората усещат нестабилност, подчерта Станишев. ЕС ще се промени, убеден е той.
Европейските граждани искат повече сигурност, напомни още президентът на ПЕС.

Хората искат по-силно действие на ЕС навън. Петте сценария на Юнкер, по думите му, са хвърлена топка към членките каква Европа искат. Станишев предупреди, че някои държави искат Европа на няколко скорости. Той настоя да сме готови с позицията си до октомври-ноември.

Президентът на ПЕС постави въпросите за България в Шенген и Еврозоната. Солидарността е двупосочна улица и България трябва да има свой принос, предупреди Станишев.

Трябва да имаме нашата визия, настоя президентът на ПЕС. Европа е станала много общ пазар, Европа е политически съюз, а не пазар, изтъкна Сергей Станишев. Да не се подкопава съюзът, настоя той. По мнението му можем много да допринесем за бъдещето на ЕС и ние сме страна с капацитет, убеден е евродепутатът. Трябва да градим мостове, подчерта Станишев.

Европа да реши как да защити Съюза в целостта му, иска Лиляна Павлова

Европа да реши как да защити Съюза в целостта му, иска Лиляна Павлова

Два приоритета са насочени в тази посока, каза тя

Станишев визира догонваща политика по отношение на доходите. Той бе категоричен, че каквито и да бъдат сценариите, ние трябва да се стремим, ако има ядра - интеграционни, те да не бъдат затворени като формат.

"Не бива да се допуска да се правят затворени ядра. Това означава приоритет към общите формати на ЕС, защото иначе това означава разделение на ЕС", коментира Станишев.

Третият принцип е конструктивният ни принос. "Ние не можем да бъдем само консуматори в ЕС - смятам, че имаме какво да дадем и от гледна точка на сигурността, и от гледна точка на Западни Балкани", отбеляза Станишев.

По думите му Черноморският регион е позабравен както у нас, така и в Европа. България може да излезе с инициативи за Черноморския регион по време на председателството, особено в областта на околната среда, категоричен е той.

Станишев заяви, че трябва да отстояваме фундаменталната ценност за солидарност в ЕС. Той уточни, че това се отнася към темата за вътрешната съгласуваност.

Председателят на ПЕС е категоричен, че сигурността не бива да се разглежда само от гледна точка на твърдата сигурност, а и в нейния социален контекст. Европейците очакват повече европейски действия в областта на борбата с безработицата, социалната сигурност, интеграцията на всички слоеве от населението.