Благодарение на щита, в който се превърна БСП, България не рискува стабилността си и имиджа си на държава-член на Европейския съюз с работеща банкова система. Това обяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев, съобщават от кабинета му.

Той подкрепя позицията на президента Румен Радев за разсекретяване на стенограмата от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) от 29 юни 2014 година. Станишев припомня, че самият той публично е заявявал нееднократно такова искане. Причината е чувствителна за обществото. Сергей Станишев изтъква, че са засегнати интересите не просто на вложителите на една банка, но и цялата икономическа и фискална стабилност на държавата.

В писмо до президента Станишев даде съгласието си документът да бъде разсекретен.

Борисов съгласен да се разсекрети стенограмата за КТБ

Борисов съгласен да се разсекрети стенограмата за КТБ

Позицията му е в отговор на писмо на президента

Припомняме, че в неделя президентът обяви, че ще настоява да бъде публикувана стенограмата за КТБ от юни 2016 година. Той подчерта, че Върховният съд се е произнесъл за пръв път от времето на Росен Плевнелиев насам, че съдържанието на тази стенограма не е професионална тайна. По думите на Радев това е изключително важно за гарантиране на сигурността на банковата ни система.

Премиерът Бойко Борисов е съгласен стенограмата да се разсекрети.

Сергей Станишев коментира, че публичността на стенограмата ще направи ясна позицията на БСП в онзи момент. По мнението му единствено социалистите отстоявали националния интерес. Те отишли на заседанието с ясна цел - държавата да застане като гарант на банковата система, като се обявим срещу една авнатюра с явни политически задачи. Заседанието бе не било толкова за КТБ, колкото за рисковете пред цялата банкова система и икономиката.

ГЕРБ и ДПС поискали да се въведе банкова ваканция. Дори било планирано извънредно заседание на Народното събрание, за да бъде гласувана. КСНС бил финален етап от десетдневни совалки и невероятен натиск за обявяването на "ваканцията". Станишев подчерта, че с такова решение щели да бъдат изложени на огромен риск икономическата и фискалната стабилност на държавата; да се застрашат правата на милиони български граждани, а политически предизвиканата паника да срути банковата система у нас.

БСП категорично се противопоставили на това. За да защитят българските граждани, социалистите направили тежки компромиси за тяхна сметка. Ако това не било сторено, щяло да има катастрофални последици за всеки българин и за държавата като цяло, коментира Сергей Станишев.