Най-страшното е, че КТБ продължава да бъде възможна в момента. Това коментира в предаването "Тази сутрин" по bTV бившият правосъден министър и лидер на "Да България" Христо Иванов.

"Подобни ситуации, в които хора, упражняващи икономическо, медийно и политическо влияние, създават такива извън законни предприятия, каквото е била КТБ, и в момента продължават да се случват. Този модел на корупция по никакъв начин не е спрян и не отречен от българския политически елит", заяви Иванов.

Според Христо Иванов стои въпросът дали изобщо българското правителство иска връщането на Цветан Василев, който е основният обвиняем по делото КТБ. Иванов изтъкна като аргумент факта, че при посещението си в Сърбия вицепремиерът по правосъдна реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева е заявила, че тази тема не е била обсъждана.
"Дълбоко се съмнявам, че българското правителство има желание да го върне", заяви Христо Иванов.

Прокуратурата отклони вниманието от КТБ със суджука, обяви Христо Иванов на протест пред НС

Прокуратурата отклони вниманието от КТБ със суджука, обяви Христо Иванов на протест пред НС

Около 20 души носеха транспарант с надпис "Няма да мълчим

Той бе категоричен, че Делян Пеевски е бил част от онази политическа среда, в която е ставало възможно изграждането на цялата тази политическа пирамида, каквато е представлявала КТБ.
"Той е бил съществена част от договарянето на трансферите на тези държавни средства. Получавали са кредити, с които е финансирано голяма част от разрастването на империята му - неговата и на майка му. Много е трудно да се говори за това, че той е бил ощетен. Менда Стоянова бърка клиент на банка с възложител", посочи Христо Иванов, в отговор на твърдението на Менда Стоянова, че Пеевски, ако е бил клиент, най-вероятно е сред ощетените.

Още 2012 г. КТБ щеше да е във фалит, ако надзорът бе ефективен, смята Чобанов

Още 2012 г. КТБ щеше да е във фалит, ако надзорът бе ефективен, смята Чобанов

Управителният съвет не е бил наясно със състоянието на банката (КТБ)

Журналистът Николай Стайков, който е един от вносителите на сигнала в прокуратурата за КТБ, заяви относно хода на делото, че "липсва това старание да бъде изкарано липсващото другарче. Не виждаме суджуковият ентусиазъм, с който се разследват други корупционни афери", посочи той.

По думите му сред обвинените лица за КТБ липсват няколко министър-председателя.

"Разследването за КТБ има шанса да установи някои от най-големите корупционни афери на последните години. Има шанс да се установи по какъв начин е станала голяма концентрация на пари от общински и държавни фирми в една банка", каза още журналистът.

"Прокуратурата в момента има шанс да види и установи най-голямото купуване на български медии чрез поставени фирми с цел политическо влияние", изтъкна още Стайков и продължи с установяването на най-скъпата политическа кампания на България без цензура.

Стайков се съгласи с критиките, направени към промените в Закона за съдебната власт и НПК. Припомняме, в четвъртък пет формации - Демократи за Силна България, "Движение Да България", Зелените, БЗНС и ДЕОС внесоха искане за налагане на вето от страна на президента Румен Радев върху промените в двата закона. Христо Иванов коментира, че промените в НПК позволяват на прокуратурата да отнема от СГС делата за корупцията по високите етажи на властта и да ги концентрира в специализирания съд.

"Това е абсолютно политическо решение, което обслужва интересите на статуквото в съдебната власт", заяви Иванов. Той цитира председателя на Венецианската комисия, който казва, че българската прокуратура не просто не се бори с корупцията, а е източник на корупция.