Адвокатът на обвинения по делото КТБ Цветан Василев - Христо Ботев, коментира пред журналисти внесения днес обвинителен акт по делото КТБ.

Ботев заяви, че не знае да има някъде в света обвинени банкери за участие в организирана престъпна група и "ние сме първооткриватели". Според Ботев в папките по делото липсвало продължение на разследването. Липсвало най-същественото - защо се е стигнало до тук.

КТБ - най-голямата финансова измама в историята на България

КТБ - най-голямата финансова измама в историята на България

КТБ е пирамида и личен портфейл на Цветан Василев, отсече Иван Гешев

На твърдението, че банката е рухнала по естествен начин, но малко по-рано, Ботев заяви, че прокуратурата е помогнала доста през 2014 г. Пътят не бил естествен.

На въпроса дали освен Николай Бареков има и други замесени политици, икономисти или свидетели по това дело, Ботев отговори: "По това дело, ако присъствате в съдебната зала, ще видите от Влади Въргала и Тити Папазов до настоящи министри, г-н Прокопиев, г-н Бареков". По думите му и военният министър Красимир Каракачанов е разпитван по делото.

По твърденията на Гешев за това, че 1,5 млд. за раздавани в пликове на различни 400 ВИП персони, Ботев коментира, че нито една от тези персони не признава това и не знае как държавното обвинение ще го докаже.

Спецпрокуратурата внесе обвинителния акт за КТБ

Спецпрокуратурата внесе обвинителния акт за КТБ

Над 210 000 страници и 18 обвиняеми

"Ако беше личен портфейл на Цветан Василев сега тази сграда (КТБ) щеше да си я е занесъл в Белград, Виваком вече щеше да е сръбски оператор, а ние гледаме как хиляди хора се опитват да овладеят точно тези фирми в България и Цветан Василев и да иска не може да направи нищо", коментира адвокатът.

На въпроса как си обяснява факта, че Делян Пеевски няма нищо общо с банката и с кредитите, Ботев каза, че по документи няма нищо общо, но по свидетелски показания е споменаван многократно.

"Аз съм искал да бъде разпитан този човек, най-малкото като толкова му се споменава името, да заяви в един протокол за разпит дали знае нещо или не знае нищо. Поискал съм да бъде разпитан премиера Борисов, защото той посочи конкретни хора, които според него са виновници за катастрофата КТБ. Цветан Василев не е между тях.Прокуратурата каза, че няма нужда", допълни Ботев.

Той определи като интересно и остроумно изказването на Гешев, че делото е като кацане на луната с дизелов двигател.

КТБ влиза в съда до 20 юли, обеща Цацаров

КТБ влиза в съда до 20 юли, обеща Цацаров

Стенограмата не е изненада за главния прокурор

"Не знам дали следите, но законодателството се променя в съответствие с делото. В момента има изменения в НПК. Колегата Симеонов каза, че ще иска да се чете обвинителния акт, пробутват поправка, че вече не трябва да се чете. Опитват се да махнат фигурата след първо четене на вечния обвиняем. Тоест ако съдът все пак реши да върне делото за допуснати процесуални нарушения, не може да се ползва двугодишния срок", допълни адвокат Христо Ботев.

"Г-н Василев нееднократно е заявявал, че при настоящата политическа обстановка в България не се чувства сигурен за себе си и семейството си", подчерта Ботев и допълни, че не знае той да има политически протекции в Сърбия.