ДПС внася законопроект за банковата несъстоятелност.
Съавтори на законопроекта са Йордан Цонев и Делян Пеевски
, както се похвали на брифинг в НС лично Йордан Цонев.

Мотив за законодателната инициатива е вторичното разграбване на активите на КТБ. "По различни причини се случиха тези неща, ние внимателно ги анализирахме", обясни Цонев. Според него основа на процеса е начинът, по който е функционирала КТБ. Активите на банката били разграбени заради законодателни пропуски.

Цонев тълкува, че първата стенограма не е за КТБ

Цонев тълкува, че първата стенограма не е за КТБ

Иска разсекретяването и на втората стенограма

От ДПС смятат, че техният законопроект ще се яви важен инструмент в ръцете на синдиците на КТБ да върнат заграбеното от фалиралата банка на Цветан Василев. От там заграбеното щяло да се върне в държавата.

Йордан Цонев защити Делян Пеевски от спекулациите, че е спомогнал за фалита на банката. "Тези обвинения са необосновани", каза той и допълни, че ДПС и занапред със законодателни мерки ще прави всичко възможно парите от фалиралата КТБ да се върнат в държавата.

Трайчо Трайков сравни АЕЦ "Белене" с КТБ

Трайчо Трайков сравни АЕЦ "Белене" с КТБ

От АЕЦ "Белене" продължават да се дърпат милиарди

Според Хамид Хамид проектът има превантивен характер, така че занапред да не се допуска подобно разграбване на банка. Проектът прави невалидни всички прихващания и други банкови операции, довели до ощетяването на банката. По мнението на Хамид в КТБ е действала проста, но ефективна схема за разграбване на активите.

Самият депутат Делян Пеевски не дойде в Народното събрание да представи законодателната си инициатива.

Румен Радев пусна и втората стенограма КТБ

Румен Радев пусна и втората стенограма КТБ

На 9 юни, петък, надвечер бе разсекретена и първата стенограма

"КТБ е най-голямото преразпределяне на икономическо богатство в страната след прехода и е свързано с поредица от престъпления." Това коментира пред журналисти в парламента Жельо Бойчев от ПГ на БСП във връзка с внесения от народните представители Йордан Цонев и Делян Пеевски проект на закон срещу доразграбването на КТБ.
Бойчев беше категоричен, че от БСП ще излязат с позиция във връзка с проекта на ДПС. По думите му този разговор вече се е водил и в парламента, и в специалните комисии.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отказа пред журналисти да коментира законопроекта и заявките, които той дава. Цветанов отклони въпросите с аргумента, че не е запознат.