Мегапроцесът за източването на фалиралата КТБ стартира днес по същество.

Процесът се води в отсъствието на Цветан Василев, който се намира в Сърбия и очаква решението на сръбските власти относно поисканата му екстрадиция.

Цветан Василев се сдоби с призовка и обвинителен акт

Цветан Василев се сдоби с призовка и обвинителен акт

Сръбските власти връчили на Василев призовка и 11-те хиляди страници обвинение

От държавното обвинение твърдят, че имат доказателства за оказван натиск върху свидетели. От думите на ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев стана ясно, че срещу един от адвокатите на Цветан Василев е започнало разследване, като има информация, че той е получил 200 000 лв за "профилактирането" на ключов свидетел. Гешев не даде повече подробности. По думите му се разгръща стратегия за натиск върху свидетелите, като се използват "законни, полузаконни и незаконни способи".

Прокурорът Гешев обвини адвокатите на Цветан Василев, че политизират процеса

Прокурорът Гешев обвини адвокатите на Цветан Василев, че политизират процеса

Обвиняеми по делото са 18 души

Отново лаконичен, Гешев подхвърли, че е имало и заплахи за убийство срещу един-двама свидетели по делото, като спомена и името Лазов. На въпрос дали Лазов е жив и здрав, Иван Гешев заяви: "Засега Лазов е жив и здрав. Ще почакаме, ще видим."

Преписката за това била от преди две години и Иван Гешев нямал информация какво се случва в момента с нея.

От друг свидетел по делото има жалба, че срещу него се образуват търговски дела и дела от частен наказателен характер от други свидетели, които са от кръга на Цветан Василев. Намекнато му е, че ако промени поведението си в процеса, тези неща ще отпаднат", обясни Иван Гешев.

Първото заседание по делото КТБ тръгна

Първото заседание по делото КТБ тръгна

Специализираният наказателен съд даде ход на делото за КТБ от четвърти път

Началото на процеса беше белязано със скандал, свързан с процедурата по изчитане на обвинителния акт. Самото обвинение обаче се побира в над 5 000 страници и най-вероятно ще се чете дни поред. Практиката също така е по време на изчитането всички да са прави, което предизвика негодувания. Съдът даде възможност обаче присъстващите в залата да седнат.

Ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев излезе от залата видимо ядосан, като пред медиите заяви, че обвиняемите и адвокатите умишлено бавят процеса. Според него е имало начин обвинителният акт да не се чете, като това става със съгласието на защитата и в протокола просто се записва факта.

По думите на Гешев защитата използва и най-малките възможности, за да шиканира процеса, тъй като интересите са много - както той заяви "интереси за милиарди". Гешев бе категоричен, че прокуратурата бърза и иска да се стигне до същинската част и до доказателствата.

Спецпрокуратурата внесе обвинителния акт за КТБ

Спецпрокуратурата внесе обвинителния акт за КТБ

Над 210 000 страници и 18 обвиняеми

"Цялата прокуратура ще чете, имаме организация... Ние сме готови, колкото трябва - толкова ще се чете. Да видим кой колко ще издържи", коментира Гешев.

Шефът на Спецпрокуратурата посочи, че в нито една европейска държава такова нещо няма да се случи. Освен това обвинителният акт е качен на сайта на прокуратурата от повече от една години и всеки, който е искал, е можело да се запознае с него.

По делото трябва да бъдат разпитани над 400 свидетели.

Заболяване на подсъдим отложи делото КТБ

Заболяване на подсъдим отложи делото КТБ

Третият опит за започване на делото е на 27 февруари