В политизиране на процеса бяха обвинени адвокатите на банкера Цветан Василев от прокурора по делото КТБ Иван Гешев.
Това стана по време на заседанието в Специализирания наказателен съд, където се решава дали да бъде прекратено делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи БНР.

Обвиняеми по делото са 18 души. Гешев и останалите двама наблюдаващи прокурори се възползваха от правото си на реплика на аргументите на защитниците по делото за фалита на Корпоративна търговска банка, че то трябва да бъде прекратено.

Първото заседание по делото КТБ тръгна

Първото заседание по делото КТБ тръгна

Специализираният наказателен съд даде ход на делото за КТБ от четвърти път

Припомняме, на 27 февруари 2018 г. специализираният наказателен съд успя да даде ход на разпоредителното заседание по делото КТБ.

Съдът прецени, че бившият банкер Цветан Василев е редовно призован и делото може да се гледа в негово отсъствие. Затова настоява и прокуратурата, въпреки протеста на адвокатите на Цветан Василев.

Малко преди това - на 14 февруари, стана ясно, че Цветан Василев е получил в Сърбия шестте призовки, изпратени му чрез властите. Защитата на Василев беше на мнение, че банкерът е нередовно призован. На 13 декември 2017 г. делото не тръгна заради неполучаване на отговор на съдебната поръчка до Сърбия за Цветан Василев.

Тогава, в началото на заседанието стана ясно, че призовката на Цветан Василев е върната от посочения адрес, като по сведение на домоуправителя подсъдимият не е бил забелязван във входа от 4 г. Иван Гешев - един от прокурорите по делото, заяви, че делото ще го има и прокуратурата има интерес, то да тръгне. Той заяви, че доказателствата, с които разполагат, ще дадат отговорите на въпросите, които се задават в обществото.

Припомняме също така, че на 9 февруари 2018 г. с гласовете на ДПС и ГЕРБ депутатите приеха на второ четене предложените от ДПС промени в Закона за банковата несъстоятелност. Законът е известен още като Закон за вторичното разграбване на КТБ. БСП и ДПС се скараха за закона за КТБ в пленарна зала. Впоследствие президентът Румен Радев наложи вето върху закона за КТБ.