Депутатите приеха на второ четене предложените от ДПС промени в Закона за банковата несъстоятелност. Законът е известен още като Закон за вторичното разграбване на КТБ.

БСП и ДПС се скараха за закона за КТБ. Червените не подкрепят идеите -- противоречали на някои други закони. Хамид Хамид, който е съвносител се ядоса. Кажете си личния интерес, призова социалистите. Той видя едни и същи тези, изказвани от ляво и от "крадеца", който се криел в Белград, намеквайки за Цветан Василев.

ДПС брани със закон КТБ от доразграбване
Обновена

ДПС брани със закон КТБ от доразграбване

Съавтори на законопроекта са Йордан Цонев и Делян Пеевски

Хамид дори определи тезите на левицата като щуротии. Социалистите пък припомниха, че Цветан Василев е награждаван за банкер на годината и видя зависимостите на ДПС в централната ни банка.

Предлаганите от ДПС промени включват: забрана за квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност; въвеждане на относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка, обявена в несъстоятелност, когато вземането е прехвърлено без реална несрещна престация и увеличаване на срока за предявяване на отменителните искове по несъстоятелност.

Законопроектът предвижда също обявяването за нищожни на всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването нейното имущество, както и недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка след поставянето й под специален надзор.

Цонев тълкува, че първата стенограма не е за КТБ

Цонев тълкува, че първата стенограма не е за КТБ

Иска разсекретяването и на втората стенограма

Припомняме, в края на октомври от ДПС внесоха законопроект за банковата несъстоятелност. Съавтори на законопроекта са Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Мотив за законодателната инициатива е вторичното разграбване на активите на КТБ. "По различни причини се случиха тези неща, ние внимателно ги анализирахме", обясни тогава Йордан Цонев. Според него основа на процеса е начинът, по който е функционирала КТБ. Активите на банката били разграбени заради законодателни пропуски.

От ДПС смятат, че техният законопроект ще се яви важен инструмент в ръцете на синдиците на КТБ, за да върнат заграбеното от фалиралата банка на Цветан Василев на държавата.