Специализираният наказателен съд успя да даде ход на разпоредителното заседание по делото КТБ.

Съдът прецени, че бившият банкер Цветан Василев е редовно призован и делото може да се гледа в негово отсъствие. Затова настоява и прокуратурата, въпреки протеста на адвокатите на Цветан Василев.

Заболяване на подсъдим отложи делото КТБ

Заболяване на подсъдим отложи делото КТБ

Третият опит за започване на делото е на 27 февруари

Според съдия Виржиния Петрова, Цветан Василев е лично уведомен, че се води дело, че ако не се яви в съдебната зала, то може да се гледа задочно по отношение на него. Според нея причината - висяща екстрадиционна процедура в Белград - не е уважителна, защото Цветан Василев може да се съгласи доброволно да бъде предаден на българските власти и да дойде да се защитава лично в съдебната зала.

Цветан Василев пак нередовно призован за делото КТБ

Цветан Василев пак нередовно призован за делото КТБ

Още един обвиняем не се яви в съдебна зала поради заболяване

Припомняме, на 14 февруари стана ясно, че Цветан Василев е получил в Сърбия шестте призовки, изпратени му чрез властите. Защитата на Василев беше на мнение, че банкерът е нередовно призован. На 13 декември 2017 г. делото не тръгна заради неполучаване на отговор на съдебната поръчка до Сърбия за Цветан Василев. Тогава, в началото на заседанието стана ясно, че призовката на Цветан Василев е върната от посочения адрес, като по сведение на домоуправителя подсъдимият не е бил забелязван във входа от 4 г. Иван Гешев - един от прокурорите по делото, заяви, че делото ще го има и прокуратурата има интерес, то да тръгне. Той заяви, че доказателствата, с които разполагат, ще дадат отговорите на въпросите, които се задават в обществото.

Припомняме също така, че на 9 февруари 2018 г. с гласовете на ДПС и ГЕРБ депутатите приеха на второ четене предложените от ДПС промени в Закона за банковата несъстоятелност. Законът е известен още като Закон за вторичното разграбване на КТБ. БСП и ДПС се скараха за закона за КТБ в пленарна зала. Впоследствие президентът Румен Радев наложи вето върху закона за КТБ.

Вето на Радев над последните промени в закона заради КТБ

Вето на Радев над последните промени в закона заради КТБ

Връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност