"Ще обясня допълнително". Това заяви магистратът Андон Миталов, който получи забрана да влиза в САЩ, пред Нова телевизия при напускане на работното си място.

На въпрос на корумпиран ли е, Миталов отвърнал: "Какъв е този въпрос?", затваряйки грубо вратата на таксито си.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че Андон Миталов е българинът, който САЩ обвинява в корупция и за който наложиха забрана да влиза в страната. Мярката беше обявена от държавния секретар Майк Помпео и важи както за Миталов, така и за съпругата и дъщеря му.

Според изявлението на държавния секретар Майк Помпео причината за мерките срещу Миталов е "участие в корупция".

Миталов е магистратът, който пусна председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов в Русия в момент, в който той беше с повдигнато обвинение за шпионаж.

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия Андон Миталов е първото санкционирано лице за корупция

"В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", се казва още в изявлението.

Кариерата на Миталов започва през 1991 година като военен следовател. Напуска съдебната система през 1999 година. Официалният мотив е, че го прави доброволно. По-късно се връща в системата.

Той е магистратът, който пусна обвинения в шпионаж шеф на движение "Русофили" Николай Малинов да замине в Москва, за да получи орден "Дружба" от руския президент Владимир Путин. Това се случи през октомври, като тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров пусна сигнал до инспектората на ВСС и поиска наказание.

Иван Гешев прехвърля на Лозан Панов отговорността за съдия Миталов

Иван Гешев прехвърля на Лозан Панов отговорността за съдия Миталов

В писмото няма посочени мотиви

По-рано министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, не знае какви са основанията за забраната на САЩ. Не коментира и решението на съдия Миталов за Малинов. 

По думите на посланик Херо Мустафа името на Милатов е само първото, щяло да има и други.

Каракачанов не познавал съдията със забрана да пътува в САЩ

Каракачанов не познавал съдията със забрана да пътува в САЩ

Вицепремиерът не можел да бъде във война с президента