Държавният секретар има достоверна информация, че съдия Андон Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд.

Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България, заявиха от Държавния департамент пред БНТ.

Когато държавният секретар на САЩ получи достоверна информация, че длъжностно лице е участвало директно или индиректно в сериозна корупция или в тежко нарушаване на човешките права, той е задължен да посочи публично или конфиденциално това длъжностно лице и неговите или нейните най-близки роднини по силата на Раздел 7031(c).

Съдия обиден за това чужда държава да казва кой е корумпиран

Съдия обиден за това чужда държава да казва кой е корумпиран

Изявлението на Помпео не е подкрепено с документи

Припомняме, на 5 февруари от Държавния департамент на САЩ обявиха, че съдия Андон Миталов бил уличен в корупция и е с наложена забрана той и семейството му да пътуват до САЩ.

След това главният прокурор Иван Гешев заяви, че прехвърля отговорността за съдия Милатов на Лозан Панов.

На излизане от работното си място Милатов бе груб към журналисти заради зададен въпрос дали е корумпиран. Той заяви, че ще обяснява допълнително.

Боян Магдалинчев: Съдия Миталов е невинен до доказване на противното

Боян Магдалинчев: Съдия Миталов е невинен до доказване на противното

Търсят информация и от Държавния департамент на САЩ

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, не знае какви са основанията за забраната на САЩ. Не коментира и решението на съдия Миталов за Малинов.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати писма с искане за повече информация до главния прокурор, до ИВСС и КПКОНПИ.

От Инспектората на Висшия съдебен съвет - ИВСС, съобщиха, че при тях нямат сигнали за съдията.

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира съдебната власт.

Миталов груб с журналисти на въпроса дали е корумпиран

Миталов груб с журналисти на въпроса дали е корумпиран

Щял да обяснява допълнително