Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Същият бе уличен от САЩ със забрана да влиза в страната заради корупция.

Със 7 гласа "за" на 4 "против" кадровиците одобриха стартирането на производство срещу съдия Миталов по искането на правосъдния министър Данаил Кирилов.

Съдебните кадровици приеха, че допълнително могат да се събират доказателства във връзка с дейността на съдията от Специализирания наказателен съд.

Решението на ВСС днес бе взето след почти 3 часа обсъждане на точката, която бе извънредна в дневния ред на Съдийската колегия.

Решението обяви пред журналисти от представляващият ВСС Боян Магдалинчев. 

В дисциплинарния състав, който ще гледа производството, влизат Даниела Марчева, Боряна Димитрова, Атанаска Дишева (докладчик).

След заседанието председателят на ВКС Лозан Панов коментира, че е един от гласувалите "против", тъй като смята, че няма достатъчно данни, че Миталов е нарушил закона.

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия от спецсъда - първият със санкция от САЩ

Съдия Андон Миталов е първото санкционирано лице за корупция

Припомняме, на 5 февруари стана ясно, че съдия от спецсъда е първият със санкция от САЩ.

След това главният прокурор Иван Гешев заяви, че прехвърля отговорността за съдия Милатов на председателя на ВКС Лозан Панов.

В деня след оповестяването на името на Андон Миталов от Инспектората към ВСС заявиха, че няма основание за образуване на проверка по случая с делото, с което съдия Андон Миталов е разрешил на председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов да пътува до Русия.

Решението идва като резултат от разпоредена от предишния главен прокурор Сотир Цацаров проверка, когато стана ясно, че Малинов е пътувал до Москва за награждаването си с разрешение на съда.

От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.

След това правосъдният министър Даниел Кирилов внесе искане за уволнението на съдия Миталов, но то беше непълно. От ВСС му дадоха седмица, за да мотивира искането си. 

ВСС прати само Боян Магдалинчев на дебата на Радев за Конституцията

ВСС прати само Боян Магдалинчев на дебата на Радев за Конституцията

Магдалинчев искаше да има още двама представители на ВСС