Съдят бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина и още трима души, обвинени за участие в група за подкупи, търговия с влияние и пране на пари.

Днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четиримата.

На ръководителя на ДАБЧ Петър Харалампиев е повдигнато обвинение за това, че от началото на юли 2017 г. до 29 октомври 2018 г., в качеството му на длъжностно лице, е ръководил организирана престъпна група, като лично е искал и получавал подкупи за издаване без законово основание на удостоверения за български произход на чужди граждани - в някои случаи експресно (в рамките на един работен ден).

Харалампиев упражнявал и търговия с влияние - притискал със заплахи за наказания и уволнение заместник-председател на агенцията той да подписва заповедите за издаване удостоверенията и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им.

Приключи разследването срещу шефа на ДАБЧ

Приключи разследването срещу шефа на ДАБЧ

Разследването беше за участие в група за подкупи и търговия с влияние

По три обвинения ще отговаря и бившият главен секретар на агенцията. Освен за участие в престъпната група той е обвинен и за търговия с влияние и изпиране на пари.

В банков сейф той държал 181 930 евро, 152 770 лева, 32 250 щатски долара и 15 британски паунда с обща левова равностойност 563 936.93 лева, които не е декларирал и за които е знаел, че са придобити чрез тежки умишлени престъпления, извършени от организираната престъпна група.

Председателят и главният секретар на ДАБЧ са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани със злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др. Те са отразени в изготвени по искане на Специализираната прокуратура доклади на АДФИ, а нанесените на ДАБЧ щети се възстановяват на вноски.

Другите двама обвиняеми по делото са предадени на съд за участие в организираната престъпна група.

Обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и на държави извън ЕС със славянско население.

Доказани са случаи, в които бившият главен секретар на ДАБЧ лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход - актове за раждане, брачни свидетелства и др. на родителите и дядовците на кандидатите.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Бившият шеф на ДАБЧ плати 100 000 лв. гаранция и излезе от ареста

Бившият шеф на ДАБЧ плати 100 000 лв. гаранция и излезе от ареста

В края на май специализираният съд остави в ареста...

Припомняме, на 29 октомври 2018 г. сутринта представители на Спецпрокуратурата влязоха в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Няколко пъти до този момент се е появявала информация за сериозни схеми за продажба на българско гражданство, но резултат не е имало.

Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който беше от квотата на Обединените патриоти.

По време и малко след арестите бе повдигнат въпрос и в какъв вид изобщо да съществува Агенцията и дали тя да не бъде преструктурирана отново в министерство, но развитие по този въпрос също няма.