Административният съд в София отмени решение на НАП за запор на личното имущество на обвиняемия бизнесмен Васил Божков от миналата година, съобщи bTV.

Сред посочените от съда причини са липса на ясни данни за размера на това имущество в атакуваното постановление, собствеността на това имущество, доказателства, че длъжникът умишлено се освобождава от активи, липса на яснота дали възбраната затруднява съществено дейността и т.н.

При липса на обоснованост и мотивираност по отношение вида и размера на предполагаемите бъдещи публични вземания, отсъствие на данни за реалния обем на предходните обезпечения на същото задължение, наложената възбрана върху имуществото на длъжника, посочено в процесното постановление, формира извод за непропорционалност и несъразмерност", посочва съдията, който е категоричен, че е "невярно" твърдението за направен анализ на получените от Божков доходи. Решението е окончателно.

КПКОНПИ иска имущество на Васил Божков за близо 280 млн. лв.

КПКОНПИ иска имущество на Васил Божков за близо 280 млн. лв.

Претендират се яхта, моторна лодка, самолет и имоти

Припомняме,- обвиненията на Божков са общо 11 - за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Самият Божков се намира в Обединените арабски емирства.

Това обаче не му попречи да се включи в надпреварата за парламентарните избори през април. Неговата партия "Българско лято" внесе документи за регистрация в Софийския градски съд на 13 януари.

Самият Васил Божков заяви, че може и да се кандидатира за Народното събрание, "ако партията реши".

Разследващите са наясно със задграничните имоти на Васил Божков

Разследващите са наясно със задграничните имоти на Васил Божков

Имало данни за имот до Триумфалната арка в Париж