От Спецпрокуратурата увериха, че разследват имоти на бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков, който е в Дубай. Повод за изявлението им е публикация в сайта за разследваща журналистика "Биволь" от 02 март 2021 г.

От Спецпрокуратурата уверяват, че търсят доказателства и предприемане на мерки по обезпечаване на глобата, конфискацията и отнемането на вещи в полза на държавата.

В публикацията става дума за имоти, закупени от Васил Божков преди години сред които е импозантна сграда в центъра на Париж, на брега на Сена. Според публикацията има данни за още един имот в близост до Триумфалната арка, който е закупен чрез фирма, регистрирана във Франция.

От Спецпрокуратурата пишат, че името на Божков излиза в т.нар. Панамски досието и офшорни компании, една от които е инвестирала в самолети.

Събарят незаконните постройки във "Вила Аглика" на Божков

Събарят незаконните постройки във "Вила Аглика" на Божков

За прилежаща сграда към ГД „Брезовица“ е издадена заповед за премахване

Малко по-късно от Спецпрокуратурата се коригираха, че разследват "извършени множество престъпления против финансовата и данъчната системи, и такива срещу културно-историческото наследство на страната ни, са съобразени със съдържащата се информация в публикацията за притежавани имоти в чужбина.".

КПКОНПИ иска имущество на Васил Божков за близо 280 млн. лв.

КПКОНПИ иска имущество на Васил Божков за близо 280 млн. лв.

Претендират се яхта, моторна лодка, самолет и имоти

Припомняме, обвиненията на Божков бяха първоначално 11 - за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите и на 27 май 2020 г. му повдигнаха задочно още 7 обвинения.

Самият Божков се намира в Обединените арабски емирства. Това обаче не му попречи да се включи в надпреварата за парламентарните избори през април. Неговата партия "Българско лято" внесе документи за регистрация в Софийския градски съд на 13 януари.

Самият Васил Божков заяви, че може и да се кандидатира за Народното събрание, "ако партията реши". Той се кандидатира в 25-ти МИР в София, където листата традиционно води премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

На 2 март 2021 г. ВКС потвърди регистрацията на партията на Васил Божков.

Партията на Божков намери с кого да отиде на изборите

Партията на Божков намери с кого да отиде на изборите

Става въпрос за "Българско национално обединение"