Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество иска да отнеме незаконно придобито имущество за общо 406 547 219 лв.

В исковите молби са включени 36 недвижими имота и 7 моторни превозни средства.

Общо 278 299 803. 33 лв. се претендират от бизнесмена Васил Божков по внесена искова молба в Софийския градски съд. Производството срещу него е започнало след повдигнати от прокуратурата обвинения за това, че между 2014 . и 2020 г. е ръководел организирана престъпна група.

Иска се отнемане на моторна яхта"Wasabi 60Apex" (пазарна стойност 41 000 лв.), моторна лодка "Brig Falcon 420" (пазарна стойност 1 100 000 лв.) и самолет "Bombardier" (пазарна стойност 34 000 000 лв.).

От Божков и свързани с него лица се претендират и 31 недвижими имота - апартаменти и прилежащи помещения в сгради в центъра на столицата, апартамент в Балчик, право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, както и неджижими имоти в Париж, Франция.

Обвиниха Божков и за криминални деяния - поръчкови убийства и изнасилване

Обвиниха Божков и за криминални деяния - поръчкови убийства и изнасилване

Още седем обвинения са повдигнати задочно

Припомняме,- обвиненията на Божков са общо 11 - за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Самият Божков се намира в Обединените арабски емирства.

Това обаче не му попречи да се включи в надпреварата за парламентарните избори през април. Неговата партия "Българско лято" внесе документи за регистрация в Софийския градски съд на 13 януари.

Самият Васил Божков заяви, че може и да се кандидатира за Народното събрание, "ако партията реши".