Жест към българското общество и нетърпимостта му към политическата корупция от страна на американското правителство. Така определя съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов днешното решение на САЩ да санкционират Делян Пеевски и Васил Божков.

По-рано днес Службата за контрол на чуждестранни активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции по закона "Магнитски" на Пеевски, Божков и на настоящия заместник-председател на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков заради участието им в корупция в България.

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков

Христо Иванов посочва, че правителството на САЩ няма задължение и не се предвижда да изнася доказателства и именно тук е големият проблем как българските институции толкова години проспаха доказателствата. Иванов отново наблегна, че решението на проблемите с корупцията няма да дойдат отвън, а трябва да са плод на български усилия - на обществото и политиците.

По думите му актът от страна на САЩ трябва да се възприема като присъда за Иван Гешев и Сотир Цацаров, които не са разследвани дори и самопризнанията за корупция на вече обвиняемия Васил Божков. "Поредна международна институция обявява тотален банкрут на българската прокуратура от гледна точка на очакването за разследване на корупция", заявява Христо Иванов.

"Произнасянето на оценката за Пеевски и Божков поставя българската прокуратура и българските политически фактори, които отгледаха тези фигури, в изключително тежка международна ситуация. Решението на проблемите с корупцията няма да дойдат отвън, а трябва да са плод на български усилия - на обществото и политиците. "Този мач се играе в София и ние трябва да си свършим работата."

Като зелена светлина и подкрепа за по-решителна борба с корупцията в България, възприема и лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова. Това е поредният знак от международната общност, че липсва резултатна борба с корупцията. Излиза така, че хората искат, но институциите - не достатъчно - да изкоренят кражбите и източването на милиарди от бюджета. Хората искат да видят носене на отговорност, допълва Манолова и адмирира усилията на министър Рашков от последните дни, както и на неговите колеги -министрите на икономиката, финансите, здравеопазването.

САЩ издадоха и 5 забрани на българи и техните близки да влизат в страната

САЩ издадоха и 5 забрани на българи и техните близки да влизат в страната

Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, Илко Желязков

Според Манолова вече са нужни незабавни резултати, а ако не го направят: "Прогнозирам мрачна политическа есен. Мрачна за всички политици, опънали политически чадър над хора и фирми като посочените."

БЗНС също излязоха с позиция, в която предупреждават, че осъдените по Закона "Магнитски" срещу нарушители на човешките права и отговорни за корупцията по света - Пеевски и Божков, управляват в България и се готвят да овладеят цялата власт по нов политически модел. Предупреждението им е и за влиянието, което бизнесменът Божков има върху настоящия служебен кабинет на Румен Радев. Партията пък на Божков има своя дан и в невъзможността да не се сформира парламентарна мнозинство, което да излъчи редовно правителство. В този смисъл БЗНС настоява под ударите на закона и санкциите да попадне и острието на задкулисния модел бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

БЗНС призовава българските демократи да спазват политическа хигиена и да не сътрудничат с Божков в името на никаква цел. "Да превърнеш олигарсите в партньори е пагубно преди всичко за държавата и демокрацията! Нужна ни е България без компромиси!"