Преди да вземат такова крайно решение, САЩ винаги правят един много детайлен анализ и съм сигурен, че явно са събрали достатъчно факти, за да могат толкова крайно да отсечат за тези две личности. Много е важно нашите институции да работят и да не разчитаме някой отвън да ни казва тези неща, нашата цел като служебно правителство е точно това - институциите да работят в полза на обществения интерес. Не може да бъде безконтролно и просто да текат едни пари в различни посоки. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков пред БНТ относно новината, че САЩ налагат санкции на Васил Божков и Делян Пеевски, както и още длъжностни лица от България заради корупция.

Все още нямаме достъп до кредитните досиета на ББР, така че все още не мога да кажа кои са хората, получили кредити в особено големи размери. Никога този тип личности не се финансират директно, обикновено това се случва през други фирми и хора. Но неоспоримите за мен факти, че има някаква връзка, са в посока "Булгартабак" и "Техномаркет". Така отговори той на въпрос дали има информация, че ББР е отпускала средства под формата на кредити на Делян Пеевски. 

Припомняме, че Пеевски вече отхвърли като тенденциозни наложените му санкции и се закани да търси правата си по съдебен път.