Бившият депутат Делян Пеевски отхвърли като недопустими наложените му санкции от САЩ и обяви, че ще предприеме всички законови действия срещу този акт, се казва в заключение от бившия депутат. Това той направи в официална позиция до медиите.

Във връзка с включването ми от страна на САЩ в санкционния списък заявявам, че считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон. Това е така, защото не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт, твърди Пеевски.

Същевременно съм наясно, че ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти, е допринесъл за дискредитирането ми. Информация за това какво се готви, присъства отдавна в неговите медии и за мен случилото се днес не е изненада, допълва Пеевски.

Виктория Нюланд информирала Янев за санкциите по "Магнитски"

Виктория Нюланд информирала Янев за санкциите по "Магнитски"

Това стана по време на телефонен разговор

Припомняме, че Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции по глобалния закон "Магнитски" на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

В изявлението на САЩ Васил Божков е посочен като "известен български бизнесмен и олигарх", Делян Славчев Пеевски като "бивш народен представител", а Илко Димитров Желязков - "бивш заместник директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Санкции се разпростират и върху дружествата, които се притежават или се контролират от тези лица.

Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, Илко Димитров Желязков допълнително бяха обявени и от Държавния департамент на САЩ за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция.

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков