Продължават действията на Специализирана прокуратура по разследването по досъдебно производство, по което обвиняеми са и лицата Васил Божков и Елена Динева, съобщават от държавното обвинение. 

В хода на извършените претърсвания в жилище и други помещения в сграда на бул. "Васил Левски"№ 79, ползвани от двамата, са иззети 1418 картини и 45 графики. 

Сред произведенията на изкуството са и такива на известни български творци като Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев и др.

6 778 културни ценности иззети от Васил Божков
Обновена

6 778 културни ценности иззети от Васил Божков

Разследва се произход и ценности може да бъдат национализирани

Иззетите художествени творби са предадени за съхранение на Националната художествена галерия при спазване на утвърдените правила и осигурена охрана от органите на МВР.

През 2020 г. от сградата на ул."Васил Левски" № 79, както и от офис на ул. "Московска" № 43, бяха иззети и предадени за съхранение в Националния исторически музей и 6 778 бр. предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности.

С разрешение на наблюдаващите прокурори по делото, съгласно чл. 198 от НПК, се предоставят снимки на част от иззетите веществени доказателства, представляващи произведения на изкуството - картини и графики.

Изземват в чували още антики от офисите на Васил Божков
Обновена

Изземват в чували още антики от офисите на Васил Божков

Предстои да бъде назначена археологическа експертиза

Припомняме, на 30 януари миналата година стана ясно, че проверяват колекцията от антики на Божков.

Ден по-късно той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза. След това от прокуратурата заявиха, че Божков се намира в ОАЕ.

На 3 февруари беше съобщено, че изземат антики от офисите на "Нове холдинг". Според специалисти, за да бъдат транспортирани ценните предмети, всеки от тях трябва да бъде пренесен в специална кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта.

Викат експерти от ЮНЕСКО заради изземането на колекцията на Божков

Викат експерти от ЮНЕСКО заради изземането на колекцията на Божков

Кадри показвали изнасяне на ценности в кашони и чували

Междувременно от Националната художествена академия заявиха, че не е искана оценка от тях за колекцията на Васил Божков. През август стана ясно, че броят на иззетите антики от офисите на Божков е достигнал близо 6000.

Бизнесменът Васил Божков не закъсня и с отговора си с пост във фейсбук: "В продължение на 8 месеца прокуратурата граби и унищожава световно-историческо наследство по поръчка на Пеевски. Много от артефактите са увредени, други вече са пуснати в продажба на международните пазари. Това отношение към културата напълно отговаря на манталитета на Гешев и компания.

 Съюзът на колекционерите: Държавата да се отнесе с респект към колекцията Божков

Съюзът на колекционерите: Държавата да се отнесе с респект към колекцията Божков

Да не се посяга на частна собственост…