Фондация "Тракия" стартира процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО. Процедурата е във връзка с опитите за незаконно изземване на частната колекция на Васил Божков и Фондация "Тракия", пишат в позицията до медиите от фондацията.

Процедурата предвижда изпращане на международни експерти, които да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции.

"Експертите ни вече разглеждат случая и ще изпратим екипи в най-скоро време", заявява директорът на Звеното за опазване на културното наследство към ЮНЕСКО.

Ще бъдат анализирани документите и причините за изземване, както и всяка една индивидуална опаковка, предвидена за всеки предмет, специалните контейнери за транспорт, транспортните средства, предвидените застраховки и всички взети мерки за съхранение по време на транспортиране и съхраняване на безценните предмети.

Боил Банов проверява антиките на фондация "Тракия"

Боил Банов проверява антиките на фондация "Тракия"

Два месеца срок дава на Банов Върховна административна прокуратура

В случай, че експертите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и международните стандарти, колекцията няма да може да бъде преместена.

От фондация "Тракия" подчертават, че до момента от прокуратурата действат в разрез със законодателството и показват неприемливо и нехуманно отношение към членовете на фондацията.

Според тях не съществуват законни причини за изземането на антиките.

Фондация "Тракия": Няма документ, с който законово да се изземат предмети от колекцията

Фондация "Тракия": Няма документ, с който законово да се изземат предмети от колекцията

Ако предмет бъде изнесен от сградата, ангажираните институции поемат застраховката му

"Твърдо заявяваме, че няма да позволим пренасянето на нито един предмет в чувал, кашон или по какъвто и да е начин, различен от установените с международна директива стандарти. А именно - изготвяне на паспорт за всеки предмет, двустранно описване на състоянието му, изработване на специална опаковка с уникално "легло" по формата на конкретния предмет, наличието на огнеупорен, херметически затворен контейнер, климатизация и застраховка", допълват от фондацията.

Във връзка с изявленията от страна на прокуратурата, че антиките не са изнасяни в чували и твърденията били спекулации, от фондация "Тракия" предоставят видео, на което се виждало, че ценностите с изземат в кашони и чували.

 Съюзът на колекционерите: Държавата да се отнесе с респект към колекцията Божков

Съюзът на колекционерите: Държавата да се отнесе с респект към колекцията Божков

Да не се посяга на частна собственост…

Припомняме, на 30 януари стана ясно, че проверяват колекцията от антики на Божков.

На 31 януари той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза. След това от прокуратурата заявиха, че Божков се намира в ОАЕ.

На 3 февруари стана ясно, че изземат антики от офисите на "Нове холдинг". Според специалисти, за да бъдат транспортирани ценните предмети, всеки от тях трябва да бъде пренесен в специална кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта.

Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше два дни, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.

Междувременно от Националната художествена академия заявиха, че не е искана оценка от тях за колекцията на Васил Божков.

Фондация "Тракия": Произведения на изкуството в чували е варварска показност

Фондация "Тракия": Произведения на изкуството в чували е варварска показност

Акцията ще има дългосрочни международни имиджови последици за България на световната културно-историческа карта