Реставратори, вещи и поемни лица влязоха в офиса на "Нове холдинг", за да изземат вещи от колекцията на Васил Божков, съобщи bTV.

Припомняме, че вчера официално стана ясно, че издирваният бизнесмен, към когото са повдигнати 7 обвинения, е задържан в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

На мястото са директорът на Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството и културата, както и реставраторът проф. Веселина Инкова.

Преди дни от прокуратурата обявиха, че обискът ще стане в присъствието на най-добрите експерти в България и отхвърлиха твърдението, че предмети с културна и историческа стойност се изнасят в чували.

Очаква се антиките да бъдат преместени в Националния исторически музей. Ценни предмети бяха иззети миналата седмица от дома на бизнесмена.

Васил Божков арестуван

Васил Божков арестуван

Информацията съобщи главният прокурор Иван Гешев

Малко по-късно от от "Нове холдинг" излезе прод. д-р Веселина Инкова, която се грижи за колекцията на Божков. Пред журналисти тя отказа да коментира изземането на антиките. 

По информация на БНР около 20 картини са изнесени от офисата на Васил Божков. За това са потвърдили от Министерството на културата. 

От "Нове холдинг" е излязъл и адвокат Явор Хайтов. 

От фондация "Тракия" съобщиха, че ще се постараят до няколко часа да излязат с писмено становище. В офисите на "Нове Холдинг" има представители както на фондацията, така и на Националния исторически музей

Над 3 000 предмета са в колекцията на Божков, стана ясно от думите на Десислава Виткова, пиар на фондация "Тракия. 

Преди малко в сградата е влязъл и наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. По-късно той напусна сградата, но отказа да даде коментар.

Малко след това председателят на фондация "Тракия Кирил Христосков също излезе от офисите на "Нове холдинг" и заяви, че нищо не е иззето.

На място има два автомобила на жандармерията. Трите автомобила на Божков бяха откарани от гаражите на "Нове холдинг" към храм-паметника "Александър Невски", където бяха качени на паяк.

Припомняме, на 29 януари главният прокурор Иван Гешев съобщи, че на бизнесменът Васил Божков са повдигнати 7 обвинения, издадена е Европейска заповед за арест и ще бъде обявен за международно издирване, защото е напуснал границите на страната, тъй като се чувства застрашен. Самият Божков в последните дни се изявяваше необичайно интензивно по медиите отрече да му е връчвана каквато и да е било заповед или призовка и не знае да го издирват и че никой не му се е обаждал. Той потвърди, че се намира в чужбина и очаквано не посочи в коя точно страна, но уточни - Балканите. 

На 31 януари той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза.

Проверяват колекцията от антики на фондацията на Божков

Проверяват колекцията от антики на фондацията на Божков

От други имоти се изнасят колекции с картини

По-рано през деня Специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на фирми, свързани с Божков, както и на адреси, обитавани от него.

Ден по-късно на брифинг на прокуратурата беше обявено, че бизнесменът е предлагал 10 000 лв. на ден подкуп на служител в Комисията по хазарта, като целта на подкупа била да осигури разправа с конкуренцията. Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше и на втория ден, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.

Операцията започна миналата седмица, като след първата акция - в Комисията по хазарта - от Държавната финансова инспекция обявиха нарушения на частните хазартни фирми, ощетили бюджета с над 210 милиона лева за периода от 2014 до 2019 г. На следващия ден бе съобщено за открити допълнителни документи, които показват, че тази сума е значително по-голяма и се заговори за 600 милиона.

Фондация "Тракия": Произведения на изкуството в чували е варварска показност

Фондация "Тракия": Произведения на изкуството в чували е варварска показност

Акцията ще има дългосрочни международни имиджови последици за България на световната културно-историческа карта