В момента органите на властта погазват грубо основни закони, като се опитват без каквато и да било правна обосновка да изземат безценни предмети от Kолекция "Васил Божков". Това пишат в позиция до медиите от фондация "Тракия".

Според тях по време на вчерашната акция, когато са били проверявани антики от колекция на Васил Божков, са направени опити да се изнесат крехки и уникални произведения на изкуството в чували.

По думите им това е варварска показност.

Фондация "Тракия" остро се противопоставя на действията на властите и призовава за прекратяване на опитите за публично пресиране от страна на властимащите чрез унищожаването на безценни антики, част от българската и световна история.

Проверяват колекцията от антики на фондацията на Божков

Проверяват колекцията от антики на фондацията на Божков

От други имоти се изнасят колекции с картини

Те отбелязват, че колекцията е собственост на музей, съхранявана е от фондация "Тракия", и има всички необходими документи. Експонатите трябва да се съхраняват при определени условия и транспортират при строго определени правила, категорични са от фондацията.

Тяхното принудително изземване без необходимата експертна подготовка и набор от документи, които да гарантират опазването им, е ужасяващо посегателство върху световното културно-историческо наследство и би могло да доведе до унищожаването им, пишат още в позицията си.

От фондацията напомнят и че унищожаването на културно и историческо наследство в някои случаи може да бъде разглеждано като военно престъпление по международните закони.

По думите им посегателството над предметите от Колекция "Васил Божков" ще се отрази в дългосрочни международни имиджови последици за България и българската позиция на световната културно-историческа карта.

Васил Божков изчаква в чужбина съдебната фаза

Васил Божков изчаква в чужбина съдебната фаза

Талибани били разследващите спрямо колекцията му

Те подчертават, че ограничаването на достъпа до предметите би означавало и невъзможност за завършване на проекти от световно академично значение.

От фондация "Тракия" апелират към цивилизовано и професионално отношение, съобразено със законите на страната, поне що се отнася до националното ни културно-историческото наследство.

Към момента Фондация "Тракия" е алармирала десетки световни организации, имащи отношение към съхранението и опазването на световното културно-историческо наследство, за случващото се на територията на частен музей "Васил Божков".

Никой не е получил документи за обвиненията срещу Васил Божков

Никой не е получил документи за обвиненията срещу Васил Божков

Това пишат в позиция от "Нове холдинг"