Министърът на културата Боил Банов да провери античните предмети, стопанисвани от фондация "Тракия" (колекцията на бизнесмена Васил Божков). Това възложиха на министър Банов от Върховната административна прокуратура. Срокът за проверката е двумесечен.

Припомняме, вчера бе създадена работна група между вътрешния министър Младен Маринов, културния му колега Боил Банов и главния прокурор Иван Гешев срещу трафика на културни ценности

Повод за препоръката към министър Банов е самосезиране на ВАП за спазване на Закона за културно наследство (ЗКН) за идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия". 

"Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности", се казва в съобщението на ВАП. 

 Съюзът на колекционерите: Държавата да се отнесе с респект към колекцията Божков

Съюзът на колекционерите: Държавата да се отнесе с респект към колекцията Божков

Да не се посяга на частна собственост…

Припомняме, на 30 януари стана ясно, че проверяват колекцията от антики на Божков.

На 31 януари той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза. След това от прокуратурата заявиха, че Божков се намира в ОАЕ.

На 3 февруари стана ясно, че изземат антики от офисите на "Нове холдинг". Според специалисти, за да бъдат транспортирани ценните предмети, всеки от тях трябва да бъде пренесен в специална кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта.

Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше два дни, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.

Междувременно от Националната художествена академия заявиха, че не е искана оценка от тях за колекцията на Васил Божков.

Не е искана оценка от Националната художествена галерия за колекцията на Божков

Не е искана оценка от Националната художествена галерия за колекцията на Божков

Не всеки колекционер е длъжен да направи оценка на колекцията си