До момента не е искана оценка на предметите от колекцията на бизнесмена Васил Божков от Националната художествена галерия. Това заяви изкуствоведът и пресаташе на Националната художествена галерия Весела Радоева пред БНТ, цитирана от "24 часа".

От галерията помагат с мнението си как най-безопасно да стане тяхното опаковане и транспортиране до хранилище

Продължават описите на експонатите от колекцията на Божков

Продължават описите на експонатите от колекцията на Божков

Нямало прокурорско разпореждане за изнасяне на ценности

"Нямаме никакви документи и никакви заявки за идентификация нито от Васил Божков като физическо лице, нито от някоя от неговите фирми или фондации да се направи идентификация", обясни Весела Радоева. По думите й не всеки колекционер е длъжен да направи оценка на колекцията си

Колекцията на Васил Божков била уникална не само за България, а и за света

Колекцията на Васил Божков била уникална не само за България, а и за света

Според археолог Кабакчиева колекцията не трябвало да се мести в Националния исторически музей

По закон идентификация може да поиска всяко едно физическо или юридическо лице. Този процес сега започва в страната според профила на произведенията и според профила на музеите. За получаване на идентификация трябва да се подготвят документи, свързани с произхода на произведението, начина на придобиване, както и официалната заявка. Формира се комисия от петима членове.

За идентификация на произведенията, които подлежат на оценка, те трябва да бъдат доставени физически с документация към всяко едно от тях.

Античните предмети от колекцията на Божков са по-познати, защото са били показвани на изложби в чужбина и България, докато произведения на живопистта и графиката не са били показвани и не се знае точно кой е техният собственик.

Припомняме, на 3 февруари стана ясно, че изземат антики от офисите на "Нове холдинг". Според специалисти, за да бъдат транспортирани ценните предмети, всеки от тях трябва да бъде пренесен в специална кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е била съхраняван артефакта. На 30 януари стана ясно, че проверяват колекцията от антики на Божков.

Ден по-рано, на 29 януари главният прокурор Иван Гешев съобщи, че на бизнесмена Васил Божков са повдигнати 7 обвинения, издадена е Европейска заповед за арест и ще бъде обявен за международно издирване, защото е напуснал границите на страната, тъй като се чувства застрашен. Тогава Специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на фирми, свързани с Божков, както и на адреси, обитавани от него.

Самият Божков в последните дни се изявяваше необичайно интензивно по медиите отрече да му е връчвана каквато и да е било заповед или призовка и не знае да го издирват и че никой не му се е обаждал. Той потвърди, че се намира в чужбина и очаквано не посочи в коя точно страна, но уточни - Балканите.

На 31 януари той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза. След това от прокуратурата заявиха, че Божков се намира в ОАЕ.

На брифинг на прокуратурата беше обявено, че бизнесменът е предлагал 10 000 лв. на ден подкуп на служител в Комисията по хазарта, като целта на подкупа била да осигури разправа с конкуренцията. Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше и на втория ден, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.

Операцията започна миналата седмица, като след първата акция - в Комисията по хазарта - от Държавната финансова инспекция обявиха нарушения на частните хазартни фирми, ощетили бюджета с над 210 милиона лева за периода от 2014 до 2019 г. На следващия ден бе съобщено за открити допълнителни документи, които показват, че тази сума е значително по-голяма и се заговори за 600 милиона.