Колекцията на Васил Божков от старинни предмети е уникална не само за България, а и за света.

Това обясни археологът доц. Гергана Кабакчиева, член на фондация "Тракия" пред bTV. 

По думите й това са музейни предмети от Римската епоха и късната античност, събирани много време.

Специалистът смята, че ако бъде преместена в Националния археологически музей колекцията на Божков, има опасност предметите да бъдат наранени.

"В тази сграда, където са изложени, те са при специален режим на влага и температура и са спазени всички изисквания по закона и уредбите", обясни доц. Кабакчиева.

Парите не купували имунитет в ОАЕ

Парите не купували имунитет в ОАЕ

Това твърди бивш зам. външен министър

Тя обясни каква е историята на част от предметите от колекцията на Васил Божков.

Имало предмет, за който са дадени повече пари, дори от Ермитажа, имало гръцки вази, ритони, няколко забележителни скулптури, бронзови статуи и паметници, загубени още от древността. Много голяма част от тях са били гръцки предмети и голяма част от колекцията не е закупена в България, а на аукциони в чужбина.

Специалистът обясни и за уникалната чаша - ритон с глава на овен. По думите й тя е уникална за световното изкуство и няма друга подобна, която да е намерена - очите са инкрустирани, реставрирана и е от края на класическата епоха, изработена недалеч от Тракия.

Изземат антики от колекцията на Божков
Обновена

Изземат антики от колекцията на Божков

Очаква се те да бъдат преместени в Националния исторически музей

Доц. Гергана Кабакчиева смята, че тази колекция не трябва да бъде местена и трябва да остане в своята цялост.

Тя разказа, че е била викана от Васил Божков, за да го съветва и да дава оценка на предметите от колекцията му - описание, маркировка и становище.

Археологът смята, че идеята на Божков е да се стигне до изграждането и отварянето на музей, иначе не бил организирал тази лаборатория, която в момента е най-модерната не само в България.

Припомняме, че вчера стана ясно, че изземат антики от офисите на "Нове холдинг".   На 30 януари стана ясно, че проверяват колекцията от антики на Божков. 

Васил Божков арестуван

Васил Божков арестуван

Информацията съобщи главният прокурор Иван Гешев

На 29 януари главният прокурор Иван Гешев съобщи, че на бизнесменът Васил Божков са повдигнати 7 обвинения, издадена е Европейска заповед за арест и ще бъде обявен за международно издирване, защото е напуснал границите на страната, тъй като се чувства застрашен. Самият Божков в последните дни се изявяваше необичайно интензивно по медиите отрече да му е връчвана каквато и да е било заповед или призовка и не знае да го издирват и че никой не му се е обаждал. Той потвърди, че се намира в чужбина и очаквано не посочи в коя точно страна, но уточни - Балканите.

На 31 януари той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза.

По-рано през деня Специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на фирми, свързани с Божков, както и на адреси, обитавани от него.

Фондация "Тракия": Произведения на изкуството в чували е варварска показност

Фондация "Тракия": Произведения на изкуството в чували е варварска показност

Акцията ще има дългосрочни международни имиджови последици за България на световната културно-историческа карта

Ден по-късно на брифинг на прокуратурата беше обявено, че бизнесменът е предлагал 10 000 лв. на ден подкуп на служител в Комисията по хазарта, като целта на подкупа била да осигури разправа с конкуренцията. Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше и на втория ден, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.

Операцията започна миналата седмица, като след първата акция - в Комисията по хазарта - от Държавната финансова инспекция обявиха нарушения на частните хазартни фирми, ощетили бюджета с над 210 милиона лева за периода от 2014 до 2019 г. На следващия ден бе съобщено за открити допълнителни документи, които показват, че тази сума е значително по-голяма и се заговори за 600 милиона.

10 000 лв. на ден подкуп предлагал Божков на човек в Комисията по хазарта

10 000 лв. на ден подкуп предлагал Божков на човек в Комисията по хазарта

За отнемане на лиценза на конкуренти