Към днешна дата няма нито един документ, който законово да обосновава изземането на предмети от колекцията. Това заявяват в позиция, разпратена и до медиите от фондация "Тракия", която стопанисва колекцията на бизнесмена Васил Божков. От фондацията тази сутрин обещаха да излязат с официална позиция по повод присъствието в сградата на "Нове холдинг" на реставратори, вещи и поемни лица днес. Никой, включително и прокурор Ангел Кънев не пожела да отговори на въпроси на медиите. 

Всеки един от предметите в колекцията е деклариран и узаконен пред държавата и разполага с целия набор необходими документи.

В този смисъл всички спекулации за легитимността на колекцията са нелепи и безпочвени, посочват от Фондацията и допълват, че предметите в колекцията са със статут на културно-историческа ценност и не следва юридически да бъдат третирани като обикновени "вещи".

От Фондация "Тракия" заявяват и че всяко транспортиране и манипулиране на предметите, без да бъдат спазени строгите международни стандарти за третиране на културни ценности, би довело до тяхното нараняване или унищожаване. Също така се обяснява, че за транспортирането на всеки един предмет от наброяващата над 3000 археологически къса колекция, е нужен паспорт, специална опаковка с уникално легло според формата на конкретния предмет.

Така опакованият предмет трябва да бъде поставен в огнеупорен, херметически затворен контейнер, който трябва да престои минимум 24 часа в помещението за климатизация, преди да бъде изнесен. Изработката на всяка опаковка отнема минимум месец и е задължителна стъпка при транспортирането на предметите.

Изземат антики от колекцията на Божков
Обновена

Изземат антики от колекцията на Божков

Очаква се те да бъдат преместени в Националния исторически музей

От Фондация "Тракия" напомнят, че само за подготовката и транспорта на 62-та предмета за проведената през 2018 г. изложба в Националната галерия, част от "Европейската година на културното наследство", е била нужна повече от половин година.

Също така те не знаят държавните музеи да разполагат с такъв брой контейнери, а подобни опаковки не са изработвани. "Това е огромен ресурс, който трябва да бъде осигурен от ангажираните институции", посочват от фондация "Тракия" от където обръщат внимание и на друг важен казус - този със застраховката на предметите от колекцията. По този казус до този момент никой от институциите не се е изказвал.

"В момента, в който предмет бъде изнесен от сградата на музей "Васил Божков", неговата застраховка спира да е валидна. Това означава, че ангажираните институции трябва да осигурят застраховката на всички предмети от момента, в който те напуснат сградата. За целта е необходимо на всеки предмет да бъде направена оценка от експертни застрахователи."

За сравнение от фондация "Тракия" посочват застраховката на 62 предмета, участвали в последната изложба, за чието преместване са заплатени милиони евро.

Проверяват колекцията от антики на фондацията на Божков

Проверяват колекцията от антики на фондацията на Божков

От други имоти се изнасят колекции с картини