Продължават действията по разследването в сградата на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД на ул. "Московска" №43, съобщават от спецпрокуратурата. 

В хода на извършените претърсвания в поредно помещение в офиса са иззети още 175 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности.

Така общият им брой достигна 5934 предмета, при регистрирани от обвиняемия Васил Божков по реда на Закона за културното наследство общо 212 артефакта.

Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им.

Припомняме, че на 6-ти юли бяха иззети още предмети от офисите на Божков.

На 30 януари стана ясно, че проверяват колекцията от антики на Божков.

На 31 януари той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза. След това от прокуратурата заявиха, че Божков се намира в ОАЕ.

Изземат нови антики от офиса на Божков

Изземат нови антики от офиса на Божков

Намерени са още предмети в офиса на ул. Московска

На 3 февруари стана ясно, че изземат антики от офисите на "Нове холдинг". Според специалисти, за да бъдат транспортирани ценните предмети, всеки от тях трябва да бъде пренесен в специална кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта.

Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше два дни, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.

Междувременно от Националната художествена академия заявиха, че не е искана оценка от тях за колекцията на Васил Божков.

Изземват в чували още антики от офисите на Васил Божков
Обновена

Изземват в чували още антики от офисите на Васил Божков

Предстои да бъде назначена археологическа експертиза