Продължават действията по разследване на Специализирана прокуратура в сградата на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД на ул. "Московска" №43 в София, съобщават от държавното обвинение. 

В хода на извършените претърсвания се изземват още предмети, притежаващи белезите на движими културни ценности. Общият им брои надхвърля многократно регистрираните от обвиняемия Васил Божков по реда на Закона за културното наследство едва 212 артефакта.

От спецпрокуратурата уточняват, че всички действия, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им.

Продължава изземането на антики от офисите на Божков

Продължава изземането на антики от офисите на Божков

До момента са иззети общо 4381 предмета, при регистрирано само 212 артефакта

Припомняме, че преди седмица бяха иззети още предмети от офисите на Божков. 

На 30 януари стана ясно, че проверяват колекцията от антики на Божков.

На 31 януари той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза. След това от прокуратурата заявиха, че Божков се намира в ОАЕ.

На 3 февруари стана ясно, че изземат антики от офисите на "Нове холдинг". Според специалисти, за да бъдат транспортирани ценните предмети, всеки от тях трябва да бъде пренесен в специална кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта.

С охрана с автомати изнасят още предмети от колекцията на Божков

С охрана с автомати изнасят още предмети от колекцията на Божков

Колекцията на бизнесмена се състои от над 30 000 експоната

Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше два дни, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.

Междувременно от Националната художествена академия заявиха, че не е искана оценка от тях за колекцията на Васил Божков.