Партия "Има такъв народ" никога не е мълчала, говорим тогава, когато имаме какво да кажем и има шанс то да бъде чуто.

В момента, в който регистрираме листите за кандидати за депутати, ще стане ясно дали Слави Трифонов ще бъде в тях, заяви главният секретар на ИТН Виктория Василева в студиото на БНТ. Това ще стане ясно утре, когато координаторите ще регистрират "Има такъв народ".

Николай Радулов: Възможно е Бойко Рашков да наследи Иван Гешев преди края на мандата му

Николай Радулов: Възможно е Бойко Рашков да наследи Иван Гешев преди края на мандата му

За демутризация на службите за сигурност и МВР настояват от ИТН

Никъде няма изискване или правило, че лидерът на партията да трябва да е кандидат за депутат, депутат или премиер, отговори Василева на обвинението от вчера на Десислава Атанасова, ГЕРБ, за феномена Слави Трифонов и доверието, които получават от хората.

Залагаме на експертизата на хората, не мога да кажа, че има наплив за влизане в листите, но има достатъчно практични хора за кандидат-депутати от ИТН, каза още Василева. Тя увери, че залагат за експертното начало и не желаят да бъдат пенкилер в политиката. С такъв аргумент тя отказа да коментира и служебното правителство.

Гласуването за Слави Трифонов - феномен, според Десислава Атанасова

Гласуването за Слави Трифонов - феномен, според Десислава Атанасова

Тя посочи действащия политически лидер: Александър Паунов или Мая Манолова

ИТН няма да включи в принципите си преференциалния вот, стана ясно от думите й. Според ИТН така, както са направени преференциите при гласуването, те са начин за контролиран вот и работят против мажоритарността. Ние сме против и не смятаме да ги прилагаме, обясни Василева.

Според оценката на ИТН в момента "Сиела Норма" прави опит да извива ръце на Централната избирателна комисия по отношение на въвеждането на машинно гласуване. Василева защити решението на 45-тия парламент за въвеждане на машинното гласуване като основна крачка за намаляване на контролирания и купения вот. Това е основна и смислена крачка в посока на честни и свободни избори, която би дала истинска легитимация на следващото управление - гласа и доверието на хората да управляват страната, обясни Виктория Василева.

В този смисъл и денят 11 юли - денят на предсрочния вот - ще бъде най-лесният, трудните дни ще дойдат след това, когато ще трябва да се взимат тежки политически решения, посочи Виктория Василева. Какво би станало обаче в следващия парламент, тя не пожела да коментира спекулации: Не съм си взела кристалната топка. Също така тя отказа да коментира и дали ако ИТН не спечелят 121 депутатски мандата, т.е. мнозинство, биха тласнали отново парламента към трети избори. "Ние се борим за победа - какво ще се случи, зависи от българските избиратели."

Слави Трифонов: Не санкциите на САЩ ще променят страната ни

Слави Трифонов: Не санкциите на САЩ ще променят страната ни

Кое не знаеше гражданското общество, пита лидерът на ИТН

Тя коментира и позицията на партията за наложените санкции върху шестима българи от страна на САЩ. Надписът GAME OVER - това са санкциите според Виктория Василева. Вече никой няма да има правото да се прави, че не забелязва слона в стаята, добави тя и припомни, че в последните години почти не е имало ден без голям корупционен скандал, а парите в тях се увеличават непрекъснато и достигат до чудовищни размери - от хиляди, през милиони до милиарди.

Според Виктория Василева няма за какво точно толкова много възмущение да се влага в думата "изчегъртване", употребена по отношение на ГЕРБ от Слави Трифонов. Това означава спазване на правилата, налагането им и реална демокрация, обясни Василева.