Има подозрения, че пазарни прочувания за машините за изборите не са правени, никой от компаниите в света не ни е потвърдил, че е давал индикативни оферти, а фирмите, които участваха на последния търг есента - те са осем, никой от тях не казва, че са правени, как са правени пазарни консултации, как е възможно това, без да питаш тези, които с това се занимават... Това бе коментарът на изпълнителният директор на "Сиела норма" Веселин Тодоров пред бТВ по повод преговорите за вота с машини.

"Или не са правени проучвания, или е нарушен законът за обществните поръчки", заяви той.

Ние винаги сме били прозрачни - преди премията през май бяха направени консултации, за цена 5 000 лв., нормално, когато даваш индикативна оферта, се закръгля, обясни още Тодоров.

"Сиела норма" готова да изпълни част от поръчката на машините за гласуване

"Сиела норма" готова да изпълни част от поръчката на машините за гласуване

Фирмата доставчик е склонна на преговори с ЦИК по обхвата на поръчката

На предната поръчка са били правени консултации, а сега не са направени. Дали ние извиваме ръцете или не. ЦИК от месец работи и не е напреднала много, да стартират процедурата и ако не можем - да я изпълни някой друг. Май никой друг освен нас не може да го направи и причината за това е само ЦИК, добави Веселин Тодоров. По думите му все по-трудно сега ще се намери друга фирма, тъй като е юни. В момента, в който получил офертата, се е обадил и изпратил SMS, че не може при този бюджет да фирмата да изпълни поръчката.

Има грешка в начина на смятане от страна на ЦИК, обясни Тодоров и уточни, че има два компонента - доставка и услуга по доработка и инсталиране, наемане на 2400 души. Пе негови думи работата е доста по-голяма сега, отколкото на търга на 4 април. "Сега има същите парламентарни избори, плюс допълнителни машини в 500 секции, плюс частни местни избори в Благоевград и 6-7 села, плюс избори в чужбина, работата е два пъти повече, обясни директорът на фирмата. Той смята, че "очевидно е сбъркана логиката и който е консултирал ЦИК, е доста глупав".

ЦИК: "Сиела норма" иска 15 млн. лв. за 1500 устройства

ЦИК: "Сиела норма" иска 15 млн. лв. за 1500 устройства

Комисията останала изненадана от оттеглянето на фирмата от поръчката

Веселин Тодоров обясни още, че се харчат държавни пари, а той фирмени, а фирмата не може да преглътне 6-7 млн. лв., без да преглътне загуба, не може да се вдигнат цените на книгите, за да избият загубите.

За това какво ще стане при преговорите между ЦИК и "Сиела", той вижда три варианта: Най-нормалното е да се вдигнат цените до нормалното ниво, а другият вариант - да се доставят машините, но за тази поръчка вероятно те ще са 1200 за тази цена, третият вариант - да се свърши работата за парламентарните избори в бюджета, без да доставяме допълнителни машини и без избори в чужбина и за местните избори.

Друг вариант е да дадат на много ентусиазиран поръчката, но вероятно няма да се намери такъв. Предната поръчка не е платена, срокът е до 25 юни, претенции няма за старата поръчка, коментира Тодоров.

Няма открита процедура за машините, бавенето не е от "Сиела", заключи той.

Фирмата, доставила предишните машини за гласуване, се оттегля

Фирмата, доставила предишните машини за гласуване, се оттегля

Парите били малко