ЦИК е изправенa в извънредна ситуация, след като "Сиела норма" изпраща вчера SMS на председателя, че няма да участва в поръчката за нови машини. Това обясни пред бТВ Росица Матева, член на Комисията.

Бяхме изненадани от реакцията, организирана е бърза среща. ЦИК разходва държавни средства и са ръководени от информация по пазарни проучвания за стойността на машините, обясни тя. Надява се, че това не е окончателният отговор, ще бъдат поканени на преговори отново.

Матева обясни, че за 9600 устройства се искат 42 млн. лв., преговаряли за 36 млн.лв., тя иска да преосмислят и да предоговорят и обясни, че 9 600 устройства с базов и приложен софтуер струват 36 млн. лв., 1500 устройства без него - 15 млн. лв.

Фирмата, доставила предишните машини за гласуване, се оттегля

Фирмата, доставила предишните машини за гласуване, се оттегля

Парите били малко

От "Сиела" споменавали 9 млн.лв., после 15 млн. лв., а няма да има логистика и транспорт от тях за машини в чужбина, уточни Росица Матева.

В момента има възможност само за 1500 машини, за да сме спокойни за начина на гласуване, а тезата на изпълнителният директор Веселин Тодоров била, че колкото повече машини, толкова по-евтино.

ЦИК няма да преговаря за цената на втората поръчка на машини

ЦИК няма да преговаря за цената на втората поръчка на машини

Цветозар Томов: Нямо законово основание да се дерегистрира "Българско лято"

Поръчани са 9600 машини, допоръчват се допълнителни количества от този тип, затова единственият изпълнител е "Сиела норма", защото се искат същите машини със същия софтуер, добави Росица Матева.

На въпроса дали има план Б , тя заяви, че ще се търси доставка на устройства по други начини, но законодателят е категоричен - само при невъзможност за машини ще се гласува с бюлетини, каза експертът.

До 1500 машини за гласуване нужни допълнително, изчислява ЦИК

До 1500 машини за гласуване нужни допълнително, изчислява ЦИК

Остават умерени оптимисти за машинното гласуване

Припомняме, през септември 2020 година от ЦИК заявиха, че са нужни около 10 000 машини за нормално гласуване.

През ноември 2020 г. Комисията обяви, че ще бъдат закупени 9600 машини. Стойността на поръчката е изчислена на 36 млн. лева без ДДС.

На 8 декември стана ясно, че осем кандидати искат да доставят машините за гласуване у нас за редовните парламентарни избори на 4 април. В края на декември ЦИК избра "Сиела Норма" да достави машините за вота през април. "Сиела Норма" достави машините за гласуване и на последните евроизбори през 2019 г. Тогава устройствата бяха 3000, а ЦИК ги нае.

Гласуването в чужбина и машините въртят ЦИК на шиш

Гласуването в чужбина и машините въртят ЦИК на шиш

Над 240 секции в чужбина трябва да има машини за гласуване