От Централната избирателна комисия (ЦИК) са умерено оптимистични настроени за машинното гласуване на предсрочните парламентарни на 11 юли.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви на брифинг, че резултатите от експеримента с машинното гласуване предполагат този оптимизъм. Преди редовния брифинг на комисията бе проведен експеримент с машинно гласуване, за да се види колко души ще могат да гласуват за един час. Резултатът е 75 души за 60 минути.

Между 1000-1500 машини допълнително ще бъдат необходими за предсрочните избори, смятат на този етап от ЦИК. В секциите над 450-500 избиратели ще бъдат сложени две машини. В рамките на изборния ден повече от 900 избиратели могат да гласуват с една машина, посочи Росица Матева.

Главното за ЦИК е този капацитет, с който разполагат, дали ще бъде достатъчен или ще трябва още, обясни Томов. Експеримент с машинното гласуване в Доброславци ще започне в 10 ч. в неделя. На базата на тези тестове с машините и предстоящият трети тест до следващия брифинг ЦИК ще излезе с анализ и становище относно възможностите за нормално протичане на изборите с машините за гласуване и преценката дали машините ще бъдат достатъчни.

Близо 20% купени гласове на изборите, замери АКФ

Близо 20% купени гласове на изборите, замери АКФ

Тенденцията е контролираният вот да се разпределя между няколко политически играчи

В чужбина ЦИК няма да успее да направи експерименти с машинното гласуване. За чужбина вариантите да бъдат доставени машините са два: да се възложи на фирма доставчика на машините да е с дипломатическо карго.

Нека да не бързаме с изводите, защото ние трябва да разберем с какво хората биха могли да гласуват, ако имат затруднения с мобилните устройства. Дайте ни още време, за да се обвържем с някакви по-конкретни изводи по възрастови групи относно машинното гласуване, призова Томов медиите.

Томов призова медиите и да не се излиза с хипотезата какво би направила ЦИК, ако възникне проблем. ЦИК ще направи всичко възможно да разреши създалите се проблеми, ако ги има. Ако някъде възникне проблем, ако се нарушава ритъмът на гласуване, хората ще имат избор да се придвижат до друга секция в чужбина да гласуват.

ЦИК прави експеримент колко души могат да гласуват с 1 машина за ден

ЦИК прави експеримент колко души могат да гласуват с 1 машина за ден

За да е ясно колко машини са нужни…

ЦИК разбира, че на тези избори трябва да бъдат много внимателно организирани, тъй като за пръв път се внедрява такава нова технология. Готови сме на всякакви реакции, увери Томов.

За задържаните машини в МВР, Томов увери, че те не са използвани на парламентарните избори на 4 април. Всичките машини са за гласуване, но нито една от тях не е била предназначена за използване на изборите. Въпросът е машините да бъдат сертифицирани, за да могат да бъдат използвани вече на предстоящите предсрочни избори, посочи Цветозар Томов.

Част от машините са използвани, за да бъдат подменени части, но тъй като са използвани елементи и части, които не са пътували под охраната на МВР, ЦИК са указали да бъдат иззети.

анкета

Ще гласувате ли на избори 11 юли?

Виж резултати

Да, винаги гласувам 76.5%

Не, аз съм за гъби 9.8%

Ако не съм на море 5.1%

Този път пандемията няма да ме уплаши 3.2%

Зависи от кампанията 5.4%

Говорителят на ЦИК Росица Матева посочи, че документи за предсрочните парламентарни избори са подали 18 партии и 9 коалиции. Изчакват се проверките за 3 партии и една коалиция.

Изпратено е писмо до МРРБ, за да се прецени какви ще бъдат необходимите документи за избирател, който реши да гласува от Черноморието, уточни Матева. ЦИК получава експертна помощ от всички държавни органи. Не е взето окончателно решение за логистиката на машините. Възможна е доставката на машините за гласуване като с бюлетините - с направление под конвой на МВР. ЦИК ще се постарае да са заедно.

Възможно е за частичните местни избори в Благоевград машините да не могат да се използват за изборите на 11 юли.

Припомняме, че сагата с машинното гласуване започна преди няколко години, като въвеждането му бе отлагано няколко пъти. Пробно такова бе направено преди няколко години, но за местния вот през 2019 г. отпадна с аргумент, че листите са трудни. От парламентарните партии в 44-то НС категорично за въвеждане на машинен вот бяха от БСП, като дори ултимативно напуснаха парламента, а от ГЕРБ се съгласиха да въведат такъв вот, но паралелно с хартиения, за да оставят възможност на възрастните хора да се чувстват сигурни във вота си.

На изборите на 4-ти април имаше избор на вид гласуване и малко под 30% от избирателите избраха машинното. Въпреки въведените технологии обаче остана ръчното пренасяне и пресмятане на резултатите от изборите от машинния протокол на хартиения и от СИК допускаха много грешки.

45-то Народно събрание въведе задължително машинно гласуване в секции с над 300 избиратели.