Кошмарни протоколи. С тези думи пред БГНЕС ситуациацията обобщи председателят на 26 РИК Димитър Димитров, който приема изборните книжа от секциите в София-област, в "Интер експо център".

Стана ясно, че сгрешени са 90% от предадените протоколи.

По негови думи работата е "трагична" въпреки обучението на членовете на комисиите и протоколите са "омазани".

Според него проблемите се дължат заради абсолютното неглижиране от страна на СИК-овете, чиито членове са били обучени и са имали указания как да работят. Димитров прогнозира, че обработването на протоколите ще приключи утре.

Бавно и мъчително върви предаването на изборните книжа

Бавно и мъчително върви предаването на изборните книжа

Има много грешки, огромен процент от протоколите са сгрешени, обясниха от РИК-София

По негови думи са били получени множество сигнали по време на изборния ден, които впоследствие са се оказали "кьорфишеци".

Той обясни, че е имало и големи проблеми с машините, които на места изобщо не са изкарвали разписка. По тази причина избирателят е трябвало да гласува и с хартиена бюлетина, а впоследствие машината е изкарвала и разписка. Докладвано е на ЦИК, за да се реши как ще се процедира с тези протоколи.

От 11 години съм в районна избирателна комисия, по-тежки избори от тези не съм карал, категоричен бе Димитров.

Не толкова крайни в негативните си оценки бяха други участници в изборния процес.

Мария Атанасова от 31 СИК в район "Оборище" обясни, че се чака много и това изморява. Според нея отчитането на вота е било доста сложно. Въпреки това по нейни думи организацията е добра, но предаването се случва бавно.

От своя страна Елена Христова, която напусна залата след 8 часа чакане, също заяви, че е преминало гладко въпреки много грешки и поясни, че не само преференциите са проблем.

Всички обаче бяха единодушни, че няма как да се спазват противоепидемичните мерки.