Коментарите, че специализираната хартия на БНБ за машините не отговаря на стандарта на вносителя им, са тежка спекулация. Това заяви във Варна служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, съобщава БНТ.

Той посочи, че лаборатории удостоверяват, че хартията отговаря изцяло на нужните изисквания.

Карадимов, който е координатор за материално-техническото обезпечаване на предстоящите избори на 27 октомври, отбеляза, че е напълно нормално на обществената поръчка, обявена от ЦИК за изпълнител на поддръжката на машините, да има само един кандидат - вносителят им. Офертата на фирмата обаче е с един милион лева повече от обявената от ЦИК, а ако договор не бъде сключен, трябва да бъде отменено машинното гласуване, поясни министърът.

ЦИК не знае колко хора не са гласували заради проблеми с машините на изборите на 9 юни

ЦИК не знае колко хора не са гласували заради проблеми с машините на изборите на 9 юни

В протоколите на СИК-овете не се посочва, ако е имало такива случаи

По негови думи офертата на Комисията е същата, както за изборите през юни. Те обаче бяха двойни - за Европейски и за национален парламент. Карадимов изтъкна, че няма как настоящият вот да е по-скъп като поддръжка.

Обявената от ЦИК обществена поръчка е съобразена с тежестта на обслужването на машините, дори нещо повече - тя не е намалена като оферта, независимо, че изборът е само един. Министърът заяви, че Комисията ще води преговори по темата и изрази надежда, че ще се стигне до решение.

Във Варна той се срещна с областни управители и представители на териториалните звена на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) от Североизточния район и отчете, че в целия регион няма проблеми около подготовката на изборите и всичко се движи по график.

МЕУ продължава да дири експерти за удостоверяване на машините за гласуване

МЕУ продължава да дири експерти за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството удължи срока за набиране на външни специалисти