Гласуването в чужбина и машинното гласуване са двете теми, с които медиите въртят ЦИК на шиш. Имайте малко търпение, ние ще станем по-конкретни и ни дайте някакво доверие в аванс, че наистина ще успеем да се справим с предизвикателството на машинното гласуване в чужбина.

За това настоя говорителят на ЦИК Цветозар Томов на първия брифинг, посветен на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

"На правителства се дават по 100 дни, но дайте ни 10-15 дни или до следващия брифинг, или някаква зона на спокойствие, в която да реализираме достатъчно добре работата си", призова говорителят на ЦИК.

Томов допълни, че секциите, които се приемат от чужбина са над 500. Тепърва предстои стартирането на процедура по събиране на заявления, които избирателите могат да подават по електронен път или в дипломатическите и консулски представителства.

В 502 секции гласуват сънародниците ни в чужбина

В 502 секции гласуват сънародниците ни в чужбина

На вота на 4 април 2021 г. имаше 465 секции

Цветозар Томов се надява, че на предсрочните избори всички български граждани ще могат да гласуват при нормални условия, без да възникват опашки или да минават стотици километри. Активността на гражданите, живеещи извън страната, е на незапомнено високо равнище, отчете Томов.

Сънародниците ни в чужбина ще разполагат с близо месец за подаването на декларации за гласуване. Има достатъчно време и за разнасянето на машините в чужбина. Росица Матева посочи, че ЦИК са приели повече от 50 решения днес. ЦИК не са обсъждали още логистиката на машините в чужбина.

В малко повече от 240 секции в чужбина трябва да има машини за гласуване. Около 150 машини минимум за частичните местни избори в Благоевград. В около 700 секции в страната ще се наложи да бъдат сложени повече от една машина, посочи Матева.

ЦИК са изпратили искане в спешен порядък за междуинституционална среща до МС, Министерство на транспорта, ДАЕУ и ДАНС с две основни теми - молбата за среща и провеждането на предсрочните избори, обясни Камелия Нейкова.

анкета

Ще гласувате ли на избори 11 юли?

Виж резултати

Да, винаги гласувам 76.5%

Не, аз съм за гъби 9.8%

Ако не съм на море 5.1%

Този път пандемията няма да ме уплаши 3.2%

Зависи от кампанията 5.5%

Изборите са задължение на цялата държава, а не само на една институция, подчерта Нейкова и настоя за предоставяне на експертна помощ, касаеща решенията за машинното гласуване. ЦИК не разполага с експертиза в тази посока.

За изборите на 11 юли могат да бъдат осигурени допълнителни 1 500 машини. Дали ще бъдат толкова, ще стане ясно, като приключат всички срокове за броя на избирателните секции, както и за тези избирателни секции извън страната. Окончателният брой машини ще стане ясен на по-късен етап. ЦИК има уверението на Министерство на финансите, че ако е необходим такъв брой от 1 500 машини, доставката им ще бъде обезпечена. Нека приключат всички срокове, за да кажем точният брой машини, необходими за предсрочните избори, призова Нейкова.

ЦИК не очаква да купува машини за гласуване в страната

ЦИК не очаква да купува машини за гласуване в страната

Да бъде преценено колко време ще бъде необходимо за инсталиране на софтуера

Към момента ЦИК не е приела условията, при които ще се достави допълнителният брой машини. ЦИК няма да плати нито лев, ако не са изпълнени всички изисквания по договора за машините.

ЦИК има амбицията още днес да вземе всички решения за съставите на Районните избирателния комисии, иначе крайният срок е до утре. До момента са подадени документи от само една политическа партия за предсрочните парламентарни избори.

Припомняме, че сагата с машинното гласуване започна преди няколко години, като въвеждането му бе отлагано няколко пъти. Пробно такова бе направено преди няколко години, но за местния вот през 2019 г. отпадна с аргумент, че листите са трудни. От парламентарните партии в 44-то НС категорично за въвеждане на машинен вот бяха от БСП, като дори ултимативно напуснаха парламента, а от ГЕРБ се съгласиха да въведат такъв вот, но паралелно с хартиения, за да оставят възможност на възрастните хора да се чувстват сигурни във вота си.

На изборите на 4-ти април имаше избор на вид гласуване и малко под 30% от избирателите избраха машинното. Въпреки въведените технологии обаче остана ръчното пренасяне и пресмятане на резултатите от изборите от машинния протокол на хартиения и от СИК допускаха много грешки.

45-то Народно събрание въведе задължително машинно гласуване в секции с над 300 избиратели.