От "Сиела Норма" са информирали Централната избирателна комисия (ЦИК), че при посочена максимална прогнозна цена за доставка на още 1500 машини за гласуване за изборите на 11 юли от 6,5 млн. лв. без ДДС, не може да участва в процедурата. Причината е, че предвидената сума е недостатъчна, пише "24 часа".

Информацията стана ясна от заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК), на която участва и изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров. Пред членовете на комисията той обяснява причините, поради които фирмата не може да изпълни обявената процедура. 

Тодоров обясни, че за доставката на 1500 машини, както и разходите за софтуер, флаш памет, ролки, смарт карти, логистика и други дейности, цената е не 6,5 млн. лв., а 15,26 млн. лв.

До 1500 машини за гласуване нужни допълнително, изчислява ЦИК

До 1500 машини за гласуване нужни допълнително, изчислява ЦИК

Остават умерени оптимисти за машинното гласуване

Причините за по-високата цена е, че производителят на машините "Смартматик" е дал със 75% по-висока цена за производство на една машина заради по-малкия брой устройства и съкратените срокове. Отделно цената се оскъпява и поради факта, че машините трябва да бъдат доставени с въздушен транспорт, а не по море, което е 7-8 пъти по-евтино.

Допълнителни разходи ще има и за доставка на машините, които ще трябва да стигнат до около 300 секции в чужбина. Само цената на машините е 8,75 млн. лв. Отделно 6,5 млн. лв. са за софтуер, флаш памет, смарт карти, хартиени ролки и др. Тодоров подчерта, че в сумата от 15,26 млн. лв. не са включени банкови лихви, макар на компанията вероятно отново да се наложи да тегли кредит.

Директорът на "Сиела Норма" направи уговорка, че не е виждал параметрите на новата обществена поръчка и сметките му били "на сляпо".

Публикуваха методика за удостоверяване на машините за гласуване

Публикуваха методика за удостоверяване на машините за гласуване

Целта на проекта е да се отразят новите промени в разпоредите на Изборния кодекс

От своя страна председателят на ЦИК Камелия Нейкова увери, че прогнозната цена е определена въз основа на данните от стария договор.

"Фирмата ни никога не си е позволява да изнудва или злоупотребява. През 2017 г. още в деня на обявяването на поръчката заявихме, че няма да участваме и не се включихме тогава", каза Тодоров. Като търговец той увери, че сегашните финансови условия не били подходящи за тях.

Няма ли останал резерв от хартиени ролки и защо наново трябва да се направи софтуер, вместо само да се доработи, запитаха членовете на ЦИК.

От компанията увериха, че софтуерът е собственост на ЦИК, но за новите избори той трябва да се модифицира, инсталира и тества.

"При условие, че на 11 юли ще се гласува основно с машини, за всяко устройство трябва да бъдат осигурени поне по още две ролки. Отделно всяка машина има по две USB памет, тъй като старите се пазят от вас като одитна следа. Затова за 11 юли е нужно да се купят по още 2 USB памет за всяка машина", каза Стефан Митков от "Сиела Норма".

Припомняме, през септември 2020 година от ЦИК заявиха, че са нужни около 10 000 машини за нормално гласуване.

През ноември 2020 г. Комисията обяви, че ще бъдат закупени 9600 машини. Стойността на поръчката е изчислена на 36 млн. лева без ДДС.

На 8 декември стана ясно, че осем кандидати искат да доставят машините за гласуване у нас. В края на декември ЦИК избра "Сиела Норма" да достави машините за предстоящия парламентарен вот. "Сиела Норма" достави машините за гласуване и на последните евроизбори през 2019 г. Тогава устройствата бяха 3000, а ЦИК ги нае.