Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) публикува за обсъждане проект на Методика за удостоверяване на съответствието на устройството за машинно гласуване.

Целта на проекта е да се отразят новите промени в разпоредите на Изборния кодекс, приети от 45-то Народно събрание, касаещи машинното гласуване и да се разработят процедури, които ще се прилагат при последващо удостоверяване на типа техническо устройство за машинно гласуване.

И Красимир Ципов не знае защо машини за гласуване са изпращани с куриер

И Красимир Ципов не знае защо машини за гласуване са изпращани с куриер

Той не вярва Рашков да внесе сигнал срещу Борисов

Проектът е изготвен съвместно с Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация, който е достъпен на адрес - https://e-gov.bg/wps/portal/agency/about-us/public-consultation/aktualizirana-metodika

Припомняме, че сагата с машинното гласуване започна преди няколко години, като въвеждането му бе отлагано няколко пъти. Пробно такова бе направено преди няколко години, но за местния вот през 2019 г. отпадна с аргумент, че листите са трудни. От парламентарните партии в 44-то НС категорично за въвеждане на машинен вот бяха от БСП, като дори ултимативно напуснаха парламента, а от ГЕРБ се съгласиха да въведат такъв вот, но паралелно с хартиения, за да оставят възможност на възрастните хора да се чувстват сигурни във вота си.

На изборите на 4-ти април имаше избор на вид гласуване и малко под 30% от избирателите избраха машинното. Въпреки въведените технологии обаче остана ръчното пренасяне и пресмятане на резултатите от изборите от машинния протокол на хартиения и от СИК допускаха много грешки.

45-то Народно събрание въведе задължително машинно гласуване в секции с над 300 избиратели.