Ако на предстоящите предсрочни избори вотът е за Слави Трифонов, ще се разкрие най-голямата загадка. Според Десислава Атанасов, ГЕРБ загадката ще е как един лидер започва да управлява, без нито един път да е стъпил в парламент, без да е изказал нито една политическа позиция, и то, след като е излъгал над 2.5 милиона български граждани, че ще промени избирателната система.

"Това ще бъде феномен, ако българите, лъгани за толкова неща, повярват и гласуват за "Има такъв народ", категорична бе Атанасова в студиото на БНТ. Тя зачекна отново Слави Трифонов за това, че е имал възможността, и то дадена от ГЕРБ, да изпълни обещанията си към гражданите, дадени като заявка още през 2016 г. с организирането на референдума за мажоритарна избирателна система.

Иначе Десислава Атанасова сподели, че се чувства в последните месеци като в някаква машина на времето отпреди 30 години. Вадят се флашки, списъци, компромати по студия. Заявките за изчегъртване и разграждане звучат нелепо. Това са над 840 000 българи, подкрепили ГЕРБ. Те са подкрепили не само ГЕРБ, но и политиките, които ГЕРБ водим", посочи Атанасова. Затова и тя призовава най-накрая да започнат да говорят сериозно. "За всички е много изгодно да демонизират ГЕРБ, но да не забравяме какво се е случвало преди."

Слави Трифонов: Не санкциите на САЩ ще променят страната ни

Слави Трифонов: Не санкциите на САЩ ще променят страната ни

Кое не знаеше гражданското общество, пита лидерът на ИТН

Въпреки призива си Атанасова не успя да избяга от темата за санкциите, наложени от САЩ и какви биха били последствията за партията на Бойко Борисов. Единственото лице, за което ГЕРБ могат да поемат отговорност, това е Александър Манолев, бивш зам.-министър и член на ГЕРБ. Атанасова подчерта обаче, че с "отговорността сме се ангажирали, много преди САЩ да ни кажат това. ГЕРБ се раздели с Манолев, той не е част нито към управлението, нито от партията."

На въпрос за евентуални връзки между ГЕРБ и Делян Пеевски, Десислава Атанасова възкликна "Пеевски - шегувате ли се?", и припомни, че в продължение на година лично тя е задавала от парламентарната трибуна въпроса "Кой е предложил Пеевски за шеф на ДАНС?", както и че ГЕРБ са напуснали парламента и са започнали протестните действия през 2013 г.

"Никога не сме били зашити с Делян Пеевски. Той е народен представител на ДПС. Господин Желязков е предлаган от ДПС. Спомнете си кой как гласува за тези хора", заяви още Атанасова. Тя бе категорична, че никога не е имало общи действия между Пеевски и човек, както и лично тя, от парламентарната група на ГЕРБ.

Илиян Василев: Санкциите са знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов
Обновена

Илиян Василев: Санкциите са знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов

Санкциите на САЩ били най-ярките знаци в тяхната политика към България

На въпрос за разчитане на "действащия политическия лидер", получавал подкупи, както е формулирано в изявлението на САЩ, Атанасов също заяви, че въпросът е ясен - уличените във връзка с бизнесмена Васил Божков са Александър Паунов, за когото излязоха и телефонни разговори, както и Мая Манолова, за която има снимки в медиите.

Предполагам, че прокуратурата, която започва проверки, ще установи кой е "действащият политически лидер", посочен в санкциите на САЩ, даде заявка Десислава Атанасова.

По думите й, ако е имало данни за някакво участие на лидера й Бойко Борисов в описаните от САЩ схеми, то еше ли да бъде подкрепян както от американското правителство и от европейските правителства и техните лидери през всичките тези години?"

През всичките години ГЕРБ е управлявал на основата на доверието на хората.

И първото, и второто правителство на Борисов водеха успешно политика на добри отношения и с Америка, и с Европа, и с всички съседни държави. Да балансираш в геополитическия свят, не е никак лесно, заключи Десислава Атанасова.

Даниел Митов: САЩ не говори за Борисов, Рашков очевидно има връзка с Божков

Даниел Митов: САЩ не говори за Борисов, Рашков очевидно има връзка с Божков

Създава ли служебното правителство група за удари по бизнеси?