"Тези санкции са най-значимите актове в американската външна политика спрямо България". Това заяви пред БНР бившият ни посланик в Русия от 2000 до 2006 г. Илиян Василев. Той е активист в борбата срещу корупцията, председател на УС на фондация "Алтернативи и анализи".

Той беше категоричен, че това е знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов.

По думите му страните ни са взаимосвързани в голяма степен и опасностите от безконтролното развитие на корупцията в България поставя под съмнение възможността да осъществяваме бизнес по правила, които са еднакви за всички.

Кирил Петков: Санкциите на САЩ са наложени след сериозен анализ

Кирил Петков: Санкциите на САЩ са наложени след сериозен анализ

Институциите да работят така, че да не разчитаме отвън да ни посочват такива неща

"Особено голям е проблемът с ерозирането на капацитета на България да изпълни съюзническите си ангажименти по линия на НАТО благодарение на тази ендемична корупция, през каналите на която проникват чужди влияния", каза Василев.

Припомняйки съобщението на Държавния департамент на САЩ, че корупцията пречи за развитието на България да реализира целия си потенциал на членството си в ЕС и НАТО, Василев каза: "Ние сме на дъното и сме много проблемни.".

Корупцията не е местно, случайно появило се явление в България, смята той. "Тя е елемент на системна и целенасочена политика на модел, изнесен от Русия и получил тук радушен прием поради сходния генотип на управляващите в Москва и в София", заяви бившият ни посланик в Москва.

Румен Радев за санкциите от САЩ: Когато аз говорих, мнозина мълчаха

Румен Радев за санкциите от САЩ: Когато аз говорих, мнозина мълчаха

Рестрикциите са към Делян Пеевски, Васил Божков и 64 фирми

Василев подчерта, че проучването на процеса на корупция и на олигарсите в България е започнало с влизането на страната ни в ЕС и НАТО.

"Очакваше се още миналата година да бъде обявено името на Делян Пеевски, но за да се избегнат обвинения в намеса в политическия процес, не се случи", каза дипломатът. Според него не може да се каже, че е избран моментът преди предсрочните избори в България.

Виктория Нюланд информирала Янев за санкциите по "Магнитски"

Виктория Нюланд информирала Янев за санкциите по "Магнитски"

Това стана по време на телефонен разговор

Илиян Василев подчерта, че САЩ са ни подали добра топка, като са казали, че това ги засяга и затова се намесват, но работата трябва да си я свършим тук, защото ако на 11 юли отново се гласува за Бойко Борисов и Пеевски, значи никой не може да ни помогне.

Той се надява на промяна.

Борисов: Нито имам фирма с Пеевски, нито съм взел стотинка от Божков

Борисов: Нито имам фирма с Пеевски, нито съм взел стотинка от Божков

Борисов предупреди за сценарий за фалиране на поредна банка у нас

Припомняме, на 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Рестрикциите, наложени от САЩ, предизвикаха политически трус и множество реакции.

Първият българин със санкции от САЩ бе съдия от специализирания съд. На 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди това от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г. като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и проверка от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.