"Моите отношения с Пеевски отдавна съм ги изяснил и те са само политически. Нито имаме фирми, нито имаме общо бизнес. Никога не сме получили стотинка от лицето Божков, никога." Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията и пред журналисти, за първи път от много време.

Той напомни защо е избран за главен секретар, за кмет на София и след това и десетки пъти на избори: "Именно заради борбата с корупцията, за която сме направили много. Не мога да приема недомлъвките на някои политически лидери."

Изправянето на Борисов пред медиите е отговор на темата на налагането на санкции от страна на САЩ, но лидерът на ГЕРБ изказа разочарованието си, че у нас темите са подслушването, стари скандали, никой не говори за същностните проблеми и за политика.

ДПС очаква доказателства и цитира позицията на Пеевски

ДПС очаква доказателства и цитира позицията на Пеевски

В отговор на налагането на санкции по закона "Магнитски"

Винаги като партия ние сме поддържали възможно най-добрите отношения с колегите от САЩ, посочи Борисов и припомни само от преди месец положителната оценка на НАТО за действията на българските служби. "Затова подкрепяме мерките на тяхното финансово министерство, като очакваме и нашите правораздаващи органи да продължат на базата фактите, доказателствата и разследванията, настоя Борисов. Месеци назад, около 8-10 месеца, Борисов не е виждал Пеевски. По думите му за всички в Европа и Америка е важно в България да има стабилно работещо правителство с действащ парламент.

САЩ издадоха и 5 забрани на българи и техните близки да влизат в страната

САЩ издадоха и 5 забрани на българи и техните близки да влизат в страната

Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, Илко Желязков

По отношение на санкциите и как те касаят ГЕРБ:

Ако трябва д поемем вина за нещо - това е за нашия заместник-министър Александър Манолев, смята Борисов и припомни, че Манолев е отстранен моментално след скандала. Илко Желязков е бил уволняван два пъти от Екатерина Захариева.

Като следствие от санкциите Борисов подхвърли на журналистите единственото такова - оставката на началника на кабинета на МВР-министъра - човекът на Васил Божков. За Борисов е важно как Румен Радев щял да обясни хората на Божков и Орешарски в управлението.

По думите му вчера имало няколко по-важни неща, които се случили в страната.

"Служебното правителство ще провали изборите". За това предупреди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов По думите му това правителство, което правило нечувани смени, не правило единствено правенето на изборите.

Бойко Борисов предупреди освен за вероятността изборите да се провалят и за други сценарии - за фалиране на поредна банка у нас. Става въпрос за атаката спрямо Българската банка за развитие, по думите на Борисов.

По думите му БСП е световният шампион по унищожаване и фалиране на банки, а в момента Борисов вижда сценарий отново за това. Защо да се прави при положение, че самият икономически министър Кирил Петков призна, че ББР е в цветущо състояние, пита Борисов.

"Уважаеми Василев - това източен бюджет ли е? Извинете се! Извинете се и за началника на НАП и за ББР", настоя Борисов. Три са важните неща като новини, според Борисов - заключението че България е сред страните с най-малки финансови дисбаланси, с най-ниски дефицит и че сме готови за Шенген. Това, по думите на Борисов, са важните новини, а не наложените от САЩ санкции спрямо 6 лица.

С кое да се срамуваме, с кое да не бъдем горди като първа политическа сила, запита той.

За обвиненията за шкафчетата и кюлчетата

Борисов отрече каквито и да е срещи да е имал с когото и да е било - само политически срещи в МС и в Бояна. "Приемете, че така, както Христо Иванов и Йордан Цонев си гукаха, така и ние сме си говорили - само политически срещи съм имал в Министерски съвет или в Бояна", поясни лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви и че кюлчета злато е пипал само веднъж в живота си - в трезора на БНБ, за да види златния резерв. "Това е единственият случай, в който аз съм пипал кюлче, подчерта той.

Борисов е убеден, че главният прокурор ще се самосезира по скандалите със службите. "Прекаляването с алкохола е тежък проблем. Да говориш за Ф-16 блок 70 не е добър самолет..." На Борисов му е омръзнало от компромати. "Никой в България не говори за политики, никой", отсече Борисов и отново от името на ГЕРБ поиска факти и доказателства за подслушването.

Борисов предупреди актива: Всички са срещу ГЕРБ, ще ни вадят компромати

Борисов предупреди актива: Всички са срещу ГЕРБ, ще ни вадят компромати

Той призова другите партии да се замислят дали след това няма да дойдат и за тях

"Не забравяйте, че вече ГЕРБ не е управляваща партия, а ГЕРБ е опозиция", изтъкна бившият премиер. По думите му ГЕРБ вече не носи никаква отговорност за управлението на страната. Той всеки ден се срещал със структурите на ГЕРБ, правели си програмата за изборите. Борисов от много месеци не е виждал и чувал главният прокурор Иван Гешев. Сега има други, които да носят отговорност. Толкова сме далеч от тези конфликти, че не искам да намесвам партията в тях, категоричен бе Борисов.

Борисов не дава оценка на никого, тъй като добрата оценка я давал българският народ. Нищо по-важно от търпението няма, заключи Борисов.

За ДАНС и ДАТО и дългите отпуски на шефовете им

"От чаршията или в метрото някои ми каза, че вътрешен министър ще е Бойко Рашков. Ние не вярвахме, че ще стигнат дотам да оголват и да изнасят цялата информация от службите." Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос защо е разписал отпуските на шефовете на ДАНС и ДАТО.

Борисов не се е обаждал на никого и не знае нищо за болница "Лозенец". Поголовно сменят, посочи той. Бойко Борисов се надява скандалът със санкциите от САЩ да повлияе на резултата на определени политически партии на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Бившият премиер ще бъде водач на две листи.

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов беше лаконичен и обясни санкциите на САЩ като "логично събитие, произтичащо от амбициите и заявките на администрацията на Джо Байдън да подкрепя демократичните институции в партньорските държави".

Даниел Митов запита кога служебният вътрешен министър ще си подаде оставката, щом са създадени такива зависимости в МВР.

Зам.-шефът на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков е в отпуск от днес

Зам.-шефът на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков е в отпуск от днес

Само парламентът може да го освободи