Ден след като поиска оставките на двамата от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие - Митко Симеонов и Велина Бурска, служебният министър на икономиката Кирил Петков покани на среща и компаниите, станали причина за разразяването на скандала в банката на първо място.

Припомняме, че до фокусирането на обществения и медиен интерес върху държавната банка за развитие се стигна, след като новият министър изнесе данни, според които 8 крупни компании, част от тях свързани в журналистически разследвания с депутата Делян Пеевски, са получили близо 1 млрд. лева финансиране.

Поканата бе изпратена до фирмите Слънчев ден АД, Благоевград- БТ АД, Роудуей кънстракшън АД, Маркет инвестмънт АД (Техномаркет), Интернешънъл инвестмънтс ЕАД, Параходство БМФ АД, Транспект АД и Инса Ойл ЕООД.

Кирил Петков: Специална комисия влиза в ББР

Кирил Петков: Специална комисия влиза в ББР

Икономическият министър посочи, че близо 1 млрд. лева от банката са отишли в едва 8 фирми

В крайна сметка срещата, която бе насрочена за 10:30 и бе предвидено да започне онлайн, като час бе отложена, а в крайна сметка така и не се състоя, а близо час по-късно брифинг пред медииите даде министър Петков.

Получихме отговори от шест компании, без Благоевград БТ и Транспект АД, съобщи той.

"Всички тези шест компании, което е добрата новина, казват, че си плащат заемите без забавяния. Като принципал на Банката за развитие аз съм много щастлив, че въпреки че банката е раздавала кредити на големи компании, вместо на малки и средни предприятия, поне първата индикация е, че кредитите, които са дадени, в момента се обслужват", каза министърът.

ББР е стабилна, сигурни и принципалът, и надзорът

ББР е стабилна, сигурни и принципалът, и надзорът

Кирил Петков: Надзорът трябва да е пазител на публичния интерес

Според началника на икономическото ведомство отворен обаче остава въпросът дали даването на 1 млрд. на големи вместо на малки и средни предприятия, е най-целесъобразното разходване на държавни средства.

В министерството са започнали да постъпват "интересни" сигнали от малки фирми, на които е било отказано финансиране, каза още Петков давайки пример за подобни случаи и уверявайки, че той и екипът му ще направят всичко възможно за осветляване и улесняване на процедурата.

Вчера бе предложено и лимитиране на размера на кредитите, отпускани от ББР на 5 млн. лева, което щяло да доведе до фокусиране върху малките и средни компании.

"Моята роля е да съм сигурен, че парите на данъкоплатците се използват целево и че няма проблем с тези кредити", отсече Петков.

Сменят състава на одитния комитет на ББР

Сменят състава на одитния комитет на ББР

С решение на министъра на икономиката

До вчера вечерта на срещата в Министерството на икономиката бяха потвърдили участието си единствено от Български морски флот (БМФ).

БМФ изпратиха най-подробното писмо, като увериха, че този заем е насочен изцяло към експортната им дейност. Ако имаме подобна комуникация, то това е нещо, към което трябва да се цели всеки министър.

Не мога да повярвам, че до момента подобни разговори не са се случвали, коментира икономическият министър.