Надзорът трябва да е пазител на публичния интерес, но те не са единствени. Другите трябва да са министерството, като принципал, и правителството. Те са директно отговорни дали спазват закона, но реално принципалът - Министерството на икономиката, е трябвало да се намеси много по-рано. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков в студиото на Нова телевизия. Той бе гост след двамата членове на Надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска, които вчера отказаха да присъстват на публичен разговор и които министърът предложи да бъдат уволнени от Надзора.

Симеонов и Бурска заявиха категорично в студиото, че всички кредити са давани от ББР в съответствие със закона, не са извършени никакви нарушения, но не желаят да участват в "цирка". Затова и са отказали вчера да дават публични изявление и да бъдат записвани. Защо днес влизат в студиото - не дадоха обяснение, но посочиха, че с думата "цирк" цитират самия министър Петков. "Несвойски е да даваме интервюта, още тогава заявихме, че среща няма да има. Не желаем да присъстваме на този "цирк", по самите думи на министъра, заяви Симеонов. Той и Бурска предупредиха, че с шума, който се вдига около ББР, се вреди на финансовата стабилност, а и вече са получили запитвания от международните партньори на банката.

Кирил Петков уволни двама члена на Надзорния съвет на ББР

Кирил Петков уволни двама члена на Надзорния съвет на ББР

Установяват лимит на кредитите до 5 милиона лева

И Симеонов, и Бурска обаче не отрекоха, че Надзорният съвет не се среща с кредитоискателите нито има достъп до бизнес плановете им. Надзорният съвет се запознава само с решението на Управителния съвет за отпускане на кредита.

Бурска попита и какъв е интересът на министъра с този шум, който се вдига. По думите й въпросът "Кой" от последните няколко години е станал въпрос "Защо?" и "Защо някой подготвя овладяване на банката още преди встъпването в длъжност", попита Бурска по повод обявено от БНБ получено искане от министър Петков за смяна на членове на Надзорния съвет от 11 май. В позицията на БНБ се посочва изрично датата - това е денят на указа на президента Радев за назначаване на служебното правителство, което встъпи в длъжност следващия ден - 12 май.

Сменят състава на одитния комитет на ББР

Сменят състава на одитния комитет на ББР

С решение на министъра на икономиката

ББР има стабилна ликвидност. Няма никакъв риск за финансовата стабилност - за това увери и Кирил Петков. Според него основният въпрос е "къде са отишли нашите пари". Петков няма достъп до финансовите досиета на големите кредитополучатели, затова и не се ангажира да коментира самите кредити. Той твърди обаче, че ако парите, дадени на тези големи компании, са били свободен ресурс, е щяло да имаме 1 млрд. ликвидност, който да бъде даден на ресторантьорите, хотелиерите, на малкия бизнес, който крепи реалната икономика. Именно от досиетата трябва да се види дали тези 8 компании са разкрили нови работни места, дали са увеличили конкурентоспособността, дали са се влели в реалната икономика, обясни Кирил Петков.

От думите му се разбра, че реално засега най-големият проблем според него е липсата на контрол и реална заинтересованост от страна на държавата какво се случва точно в ББР. Тя се е управлявала по документи - и принципалът не се е интересувал, надзорът също е бил по документи, обясни Петков. Тезата му е, че самото даване на огромни кредити на няколко големи компании противоречи на закона и устава на ББР и принципите, които са заложени в съществуването на банката.

ББР вече е изцяло държавна

ББР вече е изцяло държавна

От МИ дават списък на осемте най-големи кредитополучатели от ББР

"Защо тази банка се конкурира с търговските банки въобще? Според мен някой, който е решавал, не е следвал закона - това е очевадно. Тук не говорим за един - два заема, които са дадени на огромен клиент, тук говорим за системност." и

"Ако така се насочват нашите данъци, то е по-добре да ходят директно за помощи, вместо да капитализират едни осем кредитополучатели."

Също така Кирил Петков се пита защо, когато бе сменен управителят преди година, не е бил сменен и Надзорният съвет. Освен това министърът отново разкритикува избора на членове - двама, които са с опит от Агенцията по приватизацията. "Най-добрият опит ли е от Агенцията по приватизация, за да можеш да си част от надзора на една банка. Това първо буди съмнение, но и второ - защо и двамата са от Агенцията по приватизация?

Бойко Борисов сменя ръководството на ББР

Бойко Борисов сменя ръководството на ББР

Владислав Горанов и Емил Караниколов не знаели за кредита