"Преди по-малко от година Христо Иванов и г-н Мирчев (Ивайло Мирчев - б.р.) изкараха злободневна новина, но не ми е ясно как служебният министър е свързан с тях. В 44-тото народно събрание имаше комисия, която да разгледа на кои фирми ще бъдат отпуснати кредити. Имаше изнесена информация, че 95% от клиентите на Българската банка за развитие са малки и средни предприятия. Служебният министър използва тази банка за политически цели".

Това заяви пред Нова телевизия Александър Иванов от ГЕРБ. Повод за думите му е изказването на икономическия министър Кирил Петков, че около 1 млрд. лева са отишли в общо 8 фирми у нас и че надзорният съвет на банката ще бъде сменен.

Според Иванов, това е опит за "претопляне на една манджа". Финансистът от ГЕРБ смята, че министър, дори и служебен, не бива да говори с медийни публикации за кредитите на държавна банка и според него министърът бил подведен от публикации.

ББР гарантира заеми за близо 305 млн. лв.

ББР гарантира заеми за близо 305 млн. лв.

По две антикризисни гаранционни схеми

"Сега банките в България са пълни с пари. За мен, като гражданин, е важно дали тези кредити са обезпечени и се връщат", каза Иванов.

Той запита реторично дали има лихви и дали се връщат парите, от които банката да печели. "Трябва да се въртят пари в икономиката. 95% от клиентите на тази банка са малки и средни предприятия. Тази банка по време на коронакризата финансираше и други кредитни институции", подчерта Иванов. Според него се търсят политически дивиденти.

Политикът от ГЕРБ припомни, че основните правомощия на служебното правителство е да организира провеждането на предсрочни избори. Според него, ако се правят някакви промени в ръководството на министерства и агенции, те трябва да бъдат обосновани с анализи и факти.

Смениха ръководството на НАП

Смениха ръководството на НАП

Освободиха Галя Димитрова, а новият шеф на данъчните е Румен Спецов

Според Иванов рокадите трябва да са след анализи. "Прилича на някаква чистка. Това са важни въпроси за обществото. Защо с тази чистка? Защо с този реваншизъм? Защо с вадене на стари новини? Или това е пряко влияние и подготовка за политическа кампания за предстоящите избори", добави Александър Иванов. 

Сменят и шефа на Агенция "Митници" заради доклад на ОЛАФ

Сменят и шефа на Агенция "Митници" заради доклад на ОЛАФ

Страната ни трябва да върне 55 млн. лв. към европейския бюджет